Του Roman Ziruk

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης επιβεβαίωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διολίσθησε σε μια ήπια τεχνική ύφεση στα τέλη του 2023, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο μετά από πτώση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο αντίκτυπος των χρηματοοικονομικών συνθηκών και του ακόμη υψηλού πληθωρισμού συνέχισε να είναι αισθητός σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με καθένα από τους τρεις βασικούς τομείς να σημειώνει αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο: οι υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 0,2%, η παραγωγή κατά 1% και οι κατασκευές κατά 1,3%.

 

Η πτώση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από το 0,1% που αναμέναμε, σε συνδυασμό με την έκπληξη προς τα κάτω στο μέτωπο του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε χθες, ενδέχεται να καθησυχάσει κάποιες από τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με τη συνέχιση των πιέσεων στις τιμές.

Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ύφεση δεν θα επεκταθεί μέχρι το 2024, με τη δραστηριότητα να φαίνεται να αυξάνεται στην αρχή του έτους.

  • Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής δεν θα χαλαρώσει τους μεθόδους της σύντομα και βλέπουμε τον Ιούνιο ως την συντομότερη δυνατή ημερομηνία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Αν και το μέγεθος της μείωσης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο ήταν απροσδόκητη, το γεγονός ότι επιβεβαίωσε μια τεχνική ύφεση δεν ήταν έκπληξη.

Οι επενδυτές σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάστηκαν από τα δεδομένα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στο μέλλον, με πιο επίκαιρα στοιχεία από το ΑΕΠ στο επίκεντρο.

Οι αγορές θα επικεντρωθούν στην επόμενη Πέμπτη όπου θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των δεικτών PMI του Φεβρουαρίου.

  • {Ο Roman Ziruk είναι Senior Market Analyst της Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ