Ο Νικόλαoς Καραμούζης είναι ένας τραπεζίτης  με εμπειρία, που με μία κίνηση φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα στον κόσμο του επιχειρείν, με τη δημιουργία ενός νέου fund.

Λόγω τις εμπειρίας του ο κ. Καραμούζης μπορεί να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες, όταν άλλοι βλέπουν απλώς υψηλό ρίσκο.

Με το  fund έχει στόχο την επένδυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρώην τραπεζίτης αναλύει το φιλόδοξο σχέδιό του σχολιάζοντας αρχικά πως «η κρίση άφησε πίσω της ένα τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Το οικονομικό πρακτορείο σχολιάζει πως πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτυπήθηκαν από την κρίση και πλέον βαρύνονται από κόκκινα δάνεια.

Για τον κ. Καραμούζη ωστόσο πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, εφόσον υπάρξουν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει.

«Η κρίση άφησε πίσω της ένα τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Όπως εξηγεί το πρώην στέλεχος της ΤτΕ, υπάρχουν σήμερα 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

«Επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα είναι να κοιτάξει κανείς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εντοπίσει εταιρείες που ναι μεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά εξακολουθούν να έχουν ένα επιχειρηματικό story και δυνατότητες, εφόσον κάποιος καταφέρει να τις αναδιαρθρώσει επιτυχώς», τονίζει.

Με τον τρόπο αυτό προαναγγέλλει την συνεργασία του με ειδικούς του private equity και έμπειρους μάνατζερ για να δημιουργήσει το fund SMERemediumCap.

Πρώτος στόχος, η συγκέντρωση 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους και η εξαγορά έως και 10 εταιρειών από ένα σύνολο 160 που που εκτιμούν ότι έχουν προοπτική.

«Αναμένουμε ότι τα πρώτα δύο deals θα έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020», λέει ο κ. Καραμούζης.

Το fund θα στελεχωθεί επισης από τον κ. Κώστα Καραφωτάκη, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group, και τον κ. Θεόδωρο Μόσχο πρώην κορυφαίο στέλεχος στην Ελλάκτωρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «σύμμαχοι» στο σχέδιο του κ. Καραμούζη είναι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως και άλλοι επιχειρηματίες και φορείς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση.

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Το SMERemediumCap στοχεύει στην αναδιάρθρωση δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην προ κρίσης εποχή.

Όπως λέει, ωστόσο, ο κ. Καραμούζης, στο εγχείρημα «μπορούν να συμμετέχουν και οι σημερινοί μέτοχοι».

«Δεν θα κάνουμε επιθετικές εξαγορές, ούτε θα πουλήσουμε κόκκινα δάνεια. Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να ξανακάνουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις», εξηγεί.

Το fund επικεντρώνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η παραγωγή αυγών, η μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οικοδομικά υλικά, η φιλοξενία, δίκτυα λιανικής και η χονδρική πώληση.

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές είναι υπερβολικά μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Όπως λέει, όμως, ο κ. Καραμούζης, «όπου υπάρχει ενδιαφέρον, θα συνεργαστούμε με ξένους επενδυτές».

«Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουμε την οικονομική παραγωγή γενικότερα», τονίζει.

Όπως λέει δε, μέσω του συγκεκριμένου project, αναμένεται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 5.000 με 10.000 θέσεις εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here