Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους μέχρι σήμερα βασίζονται στις οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όμως ένα βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής, η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, πλήττει τους πολίτες άλλων χωρών, κυρίως της Ευρώπης, χωρίς να περιορίζει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Οι χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσική εισβολή σημαδεύουν τον λάθος στόχο, εκτιμά το editorial board των New York Times.

  • Αντί να επικεντρωθούν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, εστιάζονται στη μείωση του όγκου των εξαγωγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία εξάγει μεν λιγότερο πετρέλαιο, κερδίζει όμως περισσότερα χρήματα, σύμφωνα το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα στη Φινλανδία.

Κι αυτό επειδή οι κυρώσεις οδήγησαν σε αύξηση των τιμών, οι οποίες αντισταθμίζουν τις απώλειες λόγω μείωσης των εξαγωγών.

Ενδεικτικά, τον Μάιο του 2022, η Ρωσία εισέπραξε 883 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ τον Μάιο του 2021, 633 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτήν την κρίση, σύμφωνα με τους New York Times.

Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός «καρτέλ αγοραστών»:

  • Οι χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία θα μπορούσαν, να καταλήξουν σε μεταξύ τους συμφωνία για να θέσουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here