Προτεραιότητα της ΑΑΔΕ, μετά την αλλαγή και την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, είναι οι έλεγχοι στην αγορά, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και πληροφορίες για απόκρυψη εισοδημάτων.

Οι τιμοκατάλογοι των επιχειρήσεων ως προς το ΦΠΑ μπορεί να αναπροσαρμόστηκαν αλλά οι τελικές τιμές φαίνεται πως έμειναν στα ίδια επίπεδα. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που όχι μόνο παρέμειναν στα ίδια επίπεδα αλλά μάλιστα σημειώθηκαν και ανατιμήσεις (ενδεικτικό παράδειγμα η αύξηση του χοιρινού κρέατος).

Οι επαγγελματίες του χώρου τονίζουν ότι η μείωση στο ΦΠΑ απλά συμβάλλει στο να υπάρξει αντιστάθμιση από τα βάρη των προηγούμενων ανατιμήσεων. Με τις τιμές ακόμα και μετά την αλλαγή στο ΦΠΑ να παραμένουν ίδιες, γίνεται κατανοητό ότι ούτε οι επαγγελματίες θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα πιο ανταγωνιστικό προϊόν στην αγορά αλλά ούτε και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να δουν την μείωση στα προϊόντα που αναμένουν.

Υπό το πρίσμα αυτό τα πλάνα των αρχών περιλαμβάνουν 72.000 προληπτικούς ελέγχους, εκ των οποίων 3.000 έλεγχοι προβλέπεται να διενεργηθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σ΄όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν:

  • σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
  • σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
  • σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ

Επιπρόσθετα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για 6.000 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους από ΔΟΥ αλλά και διενέργεια 11.500 ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ σε συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους επαγγελματιών.

Τέλος, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους από τα αρμόδια τμήματα ΔΟΥ που σχετίζεται με την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της αλλαγής του ΦΠΑ αλλά και λόγω της διαφοράς ΦΠΑ μεταξύ φαγητού (13%) και ποτών (24%).

 

 

πλ. από economistas