Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών μηχανισμών παρελθούσες απεικονιστικές εξετάσεις.

Δειγματοληπτικούς ελέγχους στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές προανήγγειλε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αναζητά τυχόν παρατυπίες κατά τη διενέργεια ακριβών απεικονιστικών πράξεων που ζημιώνουν το Δημόσιο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εστιάζουν ειδικότερα σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες καθώς και ψηφιακές μαστογραφίες, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, οι προαναφερόμενοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ καλούνται να προσκομίσουν έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου εξωτερικό σκληρό δίσκο με όλες τις υποβληθείσες εξετάσεις για το χρονικό διάστημα 15-30/03/18.

Aν και οι έλεγχοι που προανήγγειλε ο ΕΟΠΥΥ αφορούν το τρέχον έτος, στην πραγματικότητα δύναται να ζητήσει το ιστορικό των απεικονιστικών εξετάσεων σε βάθος δεκαετίας. Σχετικά, η νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικών να διαθέτουν σύστημα Διαχείρισης και Αποθήκευσης Ιατρικής Απεικόνισης εικόνας (PACS), με δυνατότητα πρόσβασης μόνο στους εντεταλμένους θεράποντες ιατρούς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ, μέσω ανοικτών διαδικτυακών εφαρμογών (ΦΕΚ τεύχος Β 713/13 Μαρτίου 2012).

Προβληματισμένοι αναφορικά με την προστασία των δεδομένων που τους ζητούνται, εμφανίζονται από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου. Συγκεκριμένα αναφέρονται στη μη κρυπτογραφημένη αποθήκευση των δεδομένων τα οποία δεν προστατεύονται από αντιγραφή κατά τη μεταφορά τους με κινητά αποθηκευτικά μέσα και την αποστολή τους μέσω συστημένου δέματος.

«Αυτό που ζητούν είναι παράνομο με βάση το GDPR. Η διαδικασία που περιγράφεται είναι στο πόδι» δηλώνει σχετικά, μιλώντας στο Virus, ο Δρ Γεώργιος Βουγιούκας,προεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ. Παράλληλα, κάνει λόγο για τεχνικές δυσκολίες οι οποίες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και ακριβή υπόθεση την ανάκτηση αυτών των στοιχείων. «Μας δυσκολεύει αφάνταστα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here