Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι που μπαίνουν στην ατζέντα της ΑΑΔΕ και εμφανίζουν έντονο εισπρακτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα αφορούν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπά που έχουν φοροδοτική ικανότητα βάσει των οικονομικών τους δεδομένων – όπως είναι η κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων και τα αποτελέσματα τους.

Εύλογα γίνεται κατανοητό ότι οι έλεγχοι εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό. Η μεθόδευση της επίσπευσης του ελεγκτικού έργου, με σκοπό να προλάβει η φορολογική διοίκηση την παραγραφή που επέρχεται στο τέλος του έτους, συνδέεται και με τις εισπρακτικές ανάγκες του Προϋπολογισμού, συγκεκριμένα την προσπάθεια εξασφάλισης της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ποιες είναι οι υποθέσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

  • Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2011, για τις οποίες έχει υποβληθεί κανονικά φορολογική δήλωση και έχουν εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές συμπληρωματικά στοιχεία εντός του 2017, δηλαδή κατά το τελευταίο έτος της 5ετούς προθεσμίας παραγραφής, και τα οποία παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή.
  • Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2012, η οποία παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η παραγραφή της παρατείνεται και γίνεται, από 5ετής, 20ετής στις περιπτώσεις που έως το τέλος του τρέχοντος έτους προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή.
  • Τα ίδια με την παραπάνω περίπτωση ισχύουν και για τη χρήση 2007, για την οποία έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση, καθώς παραμένει «ζωντανή» μόνο εφόσον προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία έως το τέλος του 2018.
  •  Η χρήση 2002 και οι επόμενες παραμένουν «ζωντανές» εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς ισχύει 15ετής κανόνας παραγραφής. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό φορολογικών υποθέσεων σε αυτή την κατηγορία, διότι ξεκαθαρίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι, εφόσον η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε μόνο εντός της 5ετίας της βασικής προθεσμίας παραγραφής, τότε μόνο θεωρείται ότι υποβλήθηκε φορολογική δήλωση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, που είναι και πολλές, η παραγραφή είναι 15ετής και, έτσι, η χρήση 2002 παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here