Νέα υποχώρηση γα τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβρη, καθώς πλέον διαμορφώνεται στις 101 μονάδες. Τέσσερις μονάδες έχασε από τον Ιούλιο που άρχισε η πτώση όταν και βρίσκονταν στις 105,3  μονάδες.

Το τρίμηνο πτωτικό σερί του δείκτη προέκυψε βάσει των στοιχείων που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοινώθηκαν σήμερα από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Η σημαντικότητα του δείκτη οικονομικού κλίματος έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί βαρόμετρο για την τάση της οικονομίας και καταλυτικό παράγοντα πριν βγουν τα στατιστικά δεδομένα  για ΑΕΠ, τζίρο αγοράς και εξαγωγές.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου, αλλά και της βιομηχανίς Μάλιστα η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε ισχυρή στήριξη από τις απαντήσεις των καταναλωτών. Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

Η υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και μικρότερη υποχώρηση σε λιανικό εμπόριο, που αντισταθμίζονται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σημειώνει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 3,5 ετών, από τον Μάρτιο του 2015.

Αυτή η απόκλιση της τάσης επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here