Η σχέση τους κρατάει πολλά χρόνια και πέρασε από …40 κύματα. Οι προσπάθειες συνεργασίας πολλές.

Τελικά ήλθε το αίσιο τέλος.

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα, θα υπογραφεί η στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE για την από κοινού ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ μεγέθους έως 2 GW.

Η ΔΕΗ και RWE έχουν υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο 2020, Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Η στρατηγική συμφωνία θα υλοποιηθεί μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που αποτελεί 100% θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και έχει τοποθετηθεί δυναμικά στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ.

Μέσω της συνεργασίας τους, ΔΕΗ και RWE στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.

  • Τα έργα θα αναπτυχθούν από κοινού και κάθε εταίρος θα εισφέρει στο κοινό εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί από 1 GW φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ πρόθεση είναι η λειτουργία του κοινού σχήματος να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022.

Όλο αυτό το διάστημα οι δύο πλευρές εργάστηκαν εντατικά για την διαμόρφωση του τελικού πλαισίου της στρατηγικής συμφωνίας.

Στελέχη της Γερμανικής RWE έχουν επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, όπου η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναπτύξει μέρος του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών σταθμών, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή που αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο της πρώτης σημαντικής συμφωνίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τον ισχυρό διεθνή ευρωπαϊκό όμιλο.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν και το αντικείμενο της προ ημερών σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Ν. Παπαθανάση, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, της γ.γ. Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου και του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κ. Μουσουρούλη.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, συμμετείχε ο επικεφαλής του Ομίλου, Γιώργος Στάσσης και από την RWE ο Διευθύνων Σύμβουλος R. Schmitz και άλλα στελέχη του γερμανικού Ομίλου.

Με την έγκριση της συμφωνίας να αναμένει το τυπικό «πράσινο φως» από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, η υπογραφή της τοποθετείται χρονικά περί τα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here