Στη πολιτική και τα εργαλεία μετασχηματισμού του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζικών ισολογισμών αναφέρθηκε ο Π.Ρουμελιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου & Πρόεδρος Δ.Σ., Attica Bank στο NPL SUMMIT 2018, «Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα & Κοινωνία», που πραγματοποιείται σήμερα στο Divani Apollon Palace & Thalasso και διοργανώνεται από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη χρειάζεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες για:

 • την κάλυψη μέρους του αναβαλλόμενου φόρου σε εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια
 • το μετασχηματισμό των κονδυλίων του αναβαλλόμενου φόρου σε χρηματοοικονομικό προϊόν κατάλληλο για να δοθεί ως εγγύηση προς λήψη επιπλέον ρευστότητας από τις αγορές.
 • Εν συνεχεία μόχλευση των παραπάνω νέων χρηματοοικονομικών προίόντων, προς άντληση επιπλέον ρευστότητας για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Συμπερασματικά κατέληξε ότι, οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ και το ελληνικό δημόσιο πρέπει να προχωρήσουν,

 • σε πιο ενεργή διαχείριση των NPEs
 • στη χρήση των ήδη σωρευμένων προβλέψεων για την μείωση των NPEs και
  στη πιστοληπτική διαβάθμιση των
  -Senior Bonds που προκύπτουν από πώληση τιτλοποιήσεων NPEs και
  -του νέου χρηματοοικονομικού μέσου που θα πρέπει να προκύψει προς υποκατάσταση του αναβαλλόμενο (ειδικά του DTC)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here