Επιμένει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος στη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού κόκκινων δανείων, αυτό που όλοι αποκαλούμε “κακή τράπεζα” ή Bad Bank.

Tο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την πρόσληψη όχι ενός αλλά 3 διεθνών συμβούλων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν τις διαφορετικές παραμέτρους της πρότασης για τη σύσταση bad bank.

O Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι πολύ σύντομα οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος θα κληθούν να εφαρμόσουν μια νέα αποτελεσματική συστημική λύση οριστικής εξυγίανσης των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Ηρακλής»

  1. Η Rothschild θα διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν οι συναλλαγές μεταφοράς των κόκκινων δανείων σε μια bad bank, όπως η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τιμολόγηση κ.ά.
  2. Η Boston Consulting ανέλαβε να μελετήσει τα λειτουργικά θέματα του σχήματος σε συνδυασμό με την προσαρμογή στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες και να μην αντιβαίνει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της DG Comp.
  3. Η Deloitte θα εξειδικεύσει το φορολογικό καθεστώς με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Η διοίκηση της της ΤτΕ εκτιμά ότι η πρότασή της για τη δημιουργία μιας bad bank, θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαβούλευσης τους προσεχείς μήνες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει από καιρό διαμορφώσει ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την εποχή μετά τον ΗΡΑΚΛΗ και το υπέβαλε τις αρχές Μαΐου  τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στον  SSM.

Για το σχέδιο δημιουργίας μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού στο πρότυπο της Ιρλανδικής ΝΑΜΑ έχει ενημερωθεί εκτενώς και το Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει μια λύση που θα δίνει οριστικό τέλος στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here