Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο πληρώνοντας σε δολάρια ή ευρώ και θα κάνουν μετά δήλωση ότι θεωρούν ολοκληρωμένες τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ένα παράθυρο που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, χωρίς να παραβιαστούν ταυτόχρονα οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές έδωσε από την περασμένη Παρασκευή στα κράτη-μέλη της η ΕΕ, έτσι ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς τον κίνδυνο να «σπάσουν» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας και το Bloomberg, είχε σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με αυτό, οι Βρυξέλλες άφησαν ανοιχτό το παράθυρο να συνεχίσουν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, με τους εισαγωγείς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μια «δήλωση» ή «σαφή αναφορά» ότι θεωρούν ολοκληρωμένες τις υποχρεώσεις τους, αφού κάνουν την πληρωμή σε ευρώ η δολάρια.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη οδηγία, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν αποτρέπουν τους παρόχους να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα για πληρωμές με βάση συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζουν τα συμβόλαια.

Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Έτσι, οι εταιρείες, οι πάροχοι ενέργειας και τα κράτη-μέλη που αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank. Από την άλλη, δεν γίνεται καμία αναφορά στους λογαριασμούς σε ρούβλια και αν αυτοί θεωρούνται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές. Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια και θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here