του Γεράσιμου Γερολυμάτου, Founder & CEO, Gerobo International
Το μέλλον της ρομποτικής είναι εξασφαλισμένο, καθώς εξοικειωνόμαστε περισσότερο και συνεργαζόμαστε με διαφόρων τύπου ρομποτικά συστήματα.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής στην ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων είναι πολλά. Μπορούν να κάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, όπως η κατάσβεση πυρκαγιάς, αλλά και τον βαρετό καθαρισμό χιλιάδων τετραγωνικών. Είναι αφοσιωμένοι «εργαζόμενοι», που μπορούν να επαναλαμβάνουν την ίδια ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους.
Τα ρομπότ μπορούν να εκτελούν την ίδια εργασία άψογα όλη μέρα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνδυάζεται με τη ρομποτική για να διευκολύνει την επικοινωνία του ανθρώπου με τα ρομπότ και την κοινή χρήση εργασίας.
Οι προκλήσεις της έξυπνης πόλης
Οι πόλεις είναι βασικοί κινητήρες για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη πρόοδο. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στον ψηφιακό τομέα και την αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η εμφάνιση προηγμένων τεχνολογιών, όπως το Internet of Things (IoT) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), παρέχει στις πόλεις σημαντικές ευκαιρίες για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες της οικονομίας δεδομένων, υποστήριξη των εταιρειών στις προσπάθειές τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και διευκόλυνση συνεργασίας σε οικοσυστήματα πόλεων, με επίκεντρο τους πολίτες.
Βιώσιμες έξυπνες πόλεις και ρομποτική
Ποια είναι τα πέντε χαρακτηριστικά που κάνουν μια πόλη «έξυπνη»; 1) Τεχνολογική Ανάπτυξη, 2) Διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες, 3) Βελτιωμένα Συστήματα Μεταφορών, 4) Περισσότερο ασφαλείς δημόσιοι χώροι, 5) Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Καθώς ο κόσμος βιώνει ταχεία αστικοποίηση, με το 68% του πληθυσμού να αναμένεται να ζει σε αστικές περιοχές έως το 2050, η αστική ανάπτυξη δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τη συμφόρηση, τη ρύπανση, την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, την πρόσβαση σε ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων ή τη συντήρηση των υποδομών. Οι πόλεις, που βρίσκονται στο επίκεντρο των τεχνολογικών αλλαγών που τροφοδοτήθηκαν από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όπως ο αυτοματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναπτύσσουν γρήγορα μια σειρά τεχνολογιών για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα αστικών προκλήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα αυτόνομα ρομπότ ενσωματώνονται στο αστικό τοπίο για να παρέχουν εξυπνότερες και πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις σε πολλούς τομείς, όπως last mile παράδοση αγαθών, συλλογή σκουπιδιών, καθαρισμό, επιθεώρηση και επισκευή σωλήνων κοινής ωφέλειας, κινητικότητα ή καθήκοντα αστυνομίας και ασφάλειας κ.ά.
Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα τεχνικής, ασφάλειας, εμπιστοσύνης, δεοντολογίας, ιδιωτικότητας δεδομένων και πολεοδομικού σχεδιασμού, για να διασφαλιστεί η ανθρωποκεντρική, ασφαλής και κατάλληλη εφαρμογή των ρομπότ εντός των πόλεων. Επιπλέον, οι πόλεις πρέπει να έχουν τις κατάλληλες ικανότητες όχι μόνο για να διαχειρίζονται ρομπότ υπό τον έλεγχό τους, αλλά και εκείνα που αναπτύσσονται σε δημόσιους χώρους από άλλες οντότητες.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (αφιέρωμα Έξυπνες πόλεις: Αποτελούν μονόδρομο και όχι τεχνολογικό “trend”/ Γιάννης Λεοντάρης)