Ρεκόρ στα καθαρά κέρδη ύψους 3,3 δις δολαρίων ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο η BP σήμερα, κι έκλεισε τον κύκλο ανακοινώσεων των μεγαλύτερων εταιριών πετρελαιοειδών, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο κατά 60% του brent την άνοδο κατά 65% του αμερικανικού αργού WTI και το ξέφρενο ράλι του φυσικού αερίου, που γέμισαν τα ταμεία τους.

Υπολογίζεται ότι οι μεγάλες εταιρίες Shell, BP, Exxon, Total και Chevron έχουν σύνολο ελεύθερων ταμειακών ροών που προσεγγίζει τα 30 δις ευρώ, μετά το ενεργειακό ράλι.

Πάντως δεν δίνουν όλες πλούσια μερίσματα, αλλά δίνουν αρκετά καλές επιστροφές κεφαλαίων, ενώ επικεντρώνονται κυρίως στο να σβήσουν τα χρέη με τη ρευστότητα που συγκέντρωσαν, απογοητεύοντας ελαφρώς τους επενδυτές τους.

Ειδικότερα για τη BP της οποίας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες χάρη στις αυξημένες τιμές ενέργειας, οι αγορές περίμεναν καθαρά κέρδη 3,2 δις δολαρίων. Ένα τρίμηνο νωρίτερα, τα καθαρά κέρδη της έφθασαν τα 2,8 δισ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, είχε κέρδη μόλις 100 εκ. δολάρια, όταν οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν λόγω της πανδημίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here