Την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ενθαρρυντική πρόοδο  για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, με επιστέγασμα την ψήφιση των μέτρων στο κοινοβούλιο εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του στο πλαίσιο δείπνου για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, χωρίς να παραλείψει όμως ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά τις επόμενες ημέρες έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σαφές μήνυμα για προσήλωση  στις μεταρρυθμίσεις έως τη λήξη του προγράμματος αλλά και μετέπειτα έστειλε από την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζοντας αισιοδοξία για συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και περιγράφοντας ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας για τη συνέχεια.

“Οι πολιτικές που στηρίζονται σε μεταρρυθμίσεις αποτελούν καταλύτη για  την οικονομική ανάπτυξη. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η προσοχή μας στράφηκε εξαρχής στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα”, σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως «το συμφέρον της Ελλάδας είναι να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές στην περίπτωση της Ελλάδας. Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές- εξαιτίας παραγόντων πέραν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης, επέδρασε αρνητικά στα ελληνικά σπρεντ. Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι μια διαρκής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, παράμετρος χωρίς την οποία  η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσο μάλλον να τις διατηρήσει», ανέφερε.

Επιπλεόν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη μορφή αυτού του πακέτου μέτρων και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here