Ηχηρό μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, απέστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse.
Μάλιστα προειδοποίησε πως σε αντίθετη περίπτωση οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ειδικότερα, σε ερώτηση της αυστριακής εφημερίδας “Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε; Το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα άνω του 180% του ΑΕΠ της χώρας και κάποιοι υπουργοί του κ. Τσίπρα θέλουν να πάρουν πίσω τις μεταρρυθμίσεις”, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε:
“Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές, αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους φαίνεται να είναι εξαιρετικά υψηλό. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι λήξεις των δανείων εκτείνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες”.
Ερωτηθείς για το εάν 10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman, η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα από την κρίση ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να μην ήταν τόσο ισχυρή αν δεν υπήρχε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ακριβώς πριν από αυτήν. Ωστόσο, όπως ανέφερε, σήμερα οι παγκόσμιες αγορές είναι περισσότερο ρυθμισμένες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
“Η αντίληψη ότι οι αγορές ήταν αυτορυθμιζόμενες ήταν λανθασμένη”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ” Στην Ευρώπη οι 5 χώρες που επλήγησαν έκαναν αυτό που έπρεπε. Ως εκ τούτου, τέσσερις εξ αυτών βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, Πρόκειται για success stories. Ελπίζουμε πως και η Ελλάδα θα γίνει ένα success story”.
Η δήλωση Ρέγκλινγκ έρχεται την ίδια ημέρα με την εκκίνηση της 1ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε έκθεση προόδου τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι ένα μέρος από τις παρεμβάσεις στο χρέος συνδέονται με προαπαιτούμενα. Η επίτευξή τους θα κρίνεται δύο φορές τον χρόνο και αναλόγως θα λαμβάνεται πολιτική απόφαση για την υλοποίησή τους.
Ο λόγος για την επιστροφή κερδών ομολόγων αξίας 5,8 δισ. ευρώ σε εύρος τετραετίας αλλά και για τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων του 2ου δανείου (200 εκατ. ευρώ όφελος ετησίως).