Ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα μέσω συνέντευξης του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblattστέλνει ο επικεφαλής του ESM,Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμηνύοντας πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αναιρεθούν σε περίπτωση που δεν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα βρίσκεται υπό μόνιμη παρακολούθηση και αξιολόγηση από τις αγορές και τους επενδυτές, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες, καθώς οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματά τους είναι επενδεδυμένα με ασφάλεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ερωτηθείς για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα. «Πλέον είμαι αισιόδοξος για την εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, θεωρώ ότι θα έχει μια καλή πορεία στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς γιατί το μνημόνιο διήρκησε στην Ελλάδα οκτώ χρόνια, αντί για τρία στις υπόλοιπες χώρες, ο κ. Ρέγκλιγνκ εξήγησε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκηςοδηγούσε την Ελλάδα στη λάθος κατεύθυνση επί έξι μήνες το 2015. Αυτό κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες και εξηγεί εν μέρει γιατί το ότι το ελληνικό πρόγραμμα κράτησε περισσότερο από κάθε άλλο στην Ευρωζώνη, είπε.
«Τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες και η διοίκηση αδύναμη». Αυτό, σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό της χώρας επί υπουργίας Βαρουφάκη, το μνημόνιο διήρκησε οκτώ χρόνια, αντί για τρία που ήταν σε άλλες χώρες, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από το 2016, όμως, η Ελλάδα έχει επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία, παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009. «Αυτό η Ελλάδα το πέτυχε χάρη στις δραστικές και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλιγνκ. Αυτό ήταν αναγκαίο να συμβεί, εξηγεί, καθώς η χώρα αναπτυσσόταν ως τότε με ταχύτερο ρυθμό από την παραγωγικότητα με αποτέλεσμα να υστερεί σε ανταγωνιστικότητα.
Στην ερώτηση τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι οι μνημονιακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν καταγράψει τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.
«Οι εν λόγω χώρες, όμως, υλοποίησαν με αποφασιστικό τρόπο την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και διασφάλισαν ιδιοκτησία του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει, κατέδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του προγράμματος προκειμένου η οικονομική πολιτική να ενισχύσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», σημείωσε παραπέμποντας και την Ελλάδα σε αυτή την πολιτική.