Γράφει η «ξενοδόχος»
- «Εχουμε τη σιγουριά ότι η φιλοξενία θα δείξει πάλι τη δυναμική της. Θα υπάρξει ένα ισχυρό rebound, για το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει το πότε γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε ό,τι έχει να κάνει με μία υγειονομική κρίση αυτού του μεγέθους».
Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Βασιλικού χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προβλέψεις του για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης που πραγματοποίησε η Grant Thornton για την «Στρατηγική σημασία της φιλοξενίας για την Ελλάδα» για λογαριασμό του ΞΕΕ.
- «Οσο δεν είμαστε σε μία υγειονομική κανονικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε να κάνουμε προβλέψεις, γιατί οι όροι με τους οποίους θα δραστηριοποιηθούμε φέτος θα είναι παραπλήσιοι με τους περυσινούς. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η μή δυνατότητα πρόβλεψης από την στιγμή που φέτος δεν έχουμε ούτε κλειδωμένα slots από τις αεροπορικές, δεν υπάρχουν προκρατήσεις και κυρίως δεν έχουμε προκρατήσεις που να συνδέονται με συμβόλαια προκαταβολών και εγγυήσεων».
Ο κ. Βασιλικός επανέλαβε ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν και πάλι οι λοιμωξιολόγοι κι ότι προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία.
- «Πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, έχουμε λίγο χρόνο μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν και πράγματι υπάρχει ένα διαφορετικό σκηνικό με περισσότερα εργαλεία όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Το πολύ σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε τώρα όχι τόσο στο πότε αλλά στο πώς:
- Πώς θα ταξιδέψουμε, πώς θα εξελιχθούν οι όροι εντός κι εκτός Ελλάδος με τους οποίους θα διευκολυνθούν τα ταξίδια, πώς θα ανοίξουν οι αγορές.
- Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι και το πολύ σημαντικό είναι η προστασία εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών κι επισκεπτών.
- Στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο τουριστικός κλάδος έχει συμπεριληφθεί και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών των εργαζομένων.
- Πέρυσι, η φιλοξενία, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της συμπεριφοράς του κλάδου ήταν εξαιρετική και πρέπει να προσπαθήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση κι εφέτος ώστε να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.
Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση τη μελέτη, για την περίοδο 2015- 2019 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών της φιλοξενίας (καταλύματα και εστίαση πάντα) της τάξεως του 19%, από τα 11 δισ. ευρώ του 2015 σε επίπεδα άνω του 13 δισ. ευρώ το 2019, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ περίπου αφορούν τα καταλύματα και τα 6 δισ. ευρώ την εστίαση.
Για το 2020 μία πρώτη εκτίμηση όσον αφορά τον κύκλο εργασιών στους δύο κλάδους κάνουν λόγο για πτώση 53% λόγω της πανδημίας, στα 6,1 δισ. ευρώ σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της Grant Thornton.