Εικόνα σταθεροποίησης αλλά και αυξητικές τάσεις ανά περίπτωση παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων σε πλήθος περιοχών στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό αποτελεί “σημάδι των καιρών” καθώς σε εποχές κρίσης, οι επενδυτές “ψηφίζουν” κατά κόρον τα ακίνητα ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις τιμές ενοικίασης όπου σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει για την τρέχουσα περίοδο μία σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο σε ποσοστό 5,8%.
Το γεγονός αυτό εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις από την αυξημένη ζήτηση σε αντιπαραβολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς η προσδοκία ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα λόγω της σταδιακής υποχώρησης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχει ακόμα επαληθευτεί στην ελληνική αγορά, αφήνοντας ταυτόχρονα ανεπηρέαστη την πορεία των τιμών.
Συνολικά η αύξηση που παρατηρήθηκε για το κέντρο της Αθήνας ανήλθε σε 5%, ενώ σε περιοχές όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός έφτασε στο 8,7% και 6,1% αντίστοιχα.
Στον Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις 6,4%, ενώ ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 9% και το 8% αντίστοιχα.
Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 2%, ενώ στις περιοχές Φαλήρου, Χαριλάου και Άνω Πόλης οι τιμές ξεπέρασαν οριακά το 7%. Στον αντίποδα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων εμφάνισαν οριακή πτώση κατά 1,7%, με την περιοχή της Πυλαίας να κυμαίνεται στο 3% όσον αφορά στη μείωση των ενοικίων.
Για την υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρείται αύξηση τιμών κυρίως στον Βόλος με 16%, στην Καβάλα και την Καλαμάτα με 10% και 8% αντίστοιχα. Μειώσεις στις τιμές παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Σπάρτης από 2% έως 8%.