Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Θ. Ράπανος ξεκίνησε τη σημερινή ομιλία του στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Services and Holdings χαρακτηρίζοντας το 2020 ως “μία ιδιαίτερη χρονιά με κυρίαρχο γεγονός μία πρωτόγνωρη και οξεία κρίση σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο”, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Ωστόσο, ο κ. Ράπανος διατύπωσε την εκτίμησή του ότι, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και τα αποτελεσματικά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης συνέβαλαν στην καταγραφή μικρότερης, από την αναμενόμενη, ύφεσης.
“Ιδιαίτερα εντυπωσιακή”, συνέχισε ο κ. Ράπανος, “ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία, με την υιοθέτηση του προγράμματος “Next Generation EU” (NGEU), τον Ιούλιο 2020, ύψους Ευρώ 750 δισ.”, με σκοπό αφενός, την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και αφετέρου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά από την πανδημική κρίση.
“Για την Ελλάδα, η αξιοποίηση των κεφαλαίων του προγράμματος NGEU ύψους 32 δισ. θα γίνει μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ο κεντρικός και άρτιος συντονισμός από το επιτελικό κράτος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ενώ συγχρόνως, αποτελεί και μία πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, με κατάλληλα προετοιμασμένα και στοχευμένα επενδυτικά σχέδια σε τομείς αιχμής, θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην αναγέννηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, “η ταχεία ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την απορρόφηση των κεφαλαιακών πόρων που δικαιούται η Ελλάδα από το NGEU μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να διασφαλίζεται το αξιόχρεο της χώρας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που θα εγκλώβιζαν τη χώρα σε στασιμότητα”, αλλά “δεν θα πρέπει, βεβαίως, να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η επεκτατική πολιτική κατά το 2020 και το 2021 αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο”.
Έτος- ορόσημο το 2020 για την Alpha Bank
Στην Alpha Bank, τόνισε ο κ. Ράπανος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στην εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, τόσο με την ολοκλήρωση του Project Galaxy, όσο και με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για πρόσθετες συναλλαγές ύψους Ευρώ 8,1 δισ., που θα μειώσουν τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 2%, το 2024. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι “η Alpha Bank θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ευκαιρία μεγέθυνσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, με στόχο να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων κεφαλαίων, προέβη στην πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μετά από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 30 Ιουνίου 2021″.
“Η υπερκάλυψη της έκδοσης” επεσήμανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, “είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική επιτυχία και ένα απτό δείγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τράπεζά μας”, προσθέτοντας ότι βάσει έρευνας που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος (Ιούλιος 2021) του περιοδικού “The Banker”, η Alpha Bank κατέχει την 179η θέση ανάμεσα στις 1.000 ισχυρότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, ο κ. Ράπανος ευχαρίστησε θερμά όλους τους Εργαζομένους για τα επιτεύγματά τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και η οικονομική κρίση, καθώς επίσης τους Πελάτες και τους Μετόχους για την κατανόηση, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Alpha Bank, και διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και άοκνα, για να δικαιώσουμε όλους τους εταίρους μας, Εργαζόμενους, Πελάτες, Μετόχους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία μίας κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες σε όλους για προκοπή και αξιοπρέπεια”.