Του Βάιου Κρόκου

Εντείνονται οι προσπάθειες πάταξης του παρεμπορίου με τις δυνατότητες που δίνουν σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Πλέον κάθε ελεγκτής και αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης θα έχουν την δυνατότητα καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου με ανεξίτηλα σπρέι.

Μέχρι τώρα στην κατοχή τους τέτοια σπρέι είχαν μόνο το ΣΔΟΕ, το λιμενικό και η αστυνομία.

Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός και η πιο άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων ώστε να μειωθεί ή να αποτραπεί σε ένα βαθμό το παρεμπόριο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν καταστρέφονταν τελικά παράνομα προϊόντα καθώς υπήρχε έλλειψη προσωπικού της αστυνομίας.

Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για τζίρο που ξεπερνά ετησίως τα 20 δις . ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται στα δημόσια έσοδα και παράπλευρες απώλειες στα νόμιμα καταστήματα.  

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την διόγκωση του φαινομένου, προτείνοντας την σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παρεμπορίου.

Έκανε λόγο για φαινόμενο που προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ

Για να δούμε τι θα αποφέρουν οι νέες προσπάθειες του Υπουργείου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here