Ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπουν μεγάλοι διεθνείς διαχειριστές, οι περισσότεροι θεωρούν τις τραπεζικές μετοχές υποτιμημένες και προβλέπουν άνοδο, ενώ η ανησυχία τους για τον πληθωρισμό μειώνεται, αλλά περιμένουν από τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν σε μάζεμα και tapering. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι τους αρέσουν οι ιταλικές μετοχές.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Bank of America σε 330 διαχειριστές κεφαλαίων που συνολικά προσεγγίζουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Στα σημαντικότερα σημεία οι διαχειριστές τοποθετήθηκαν ως εξής:

*Το 28% των ερωτηθέντων αναμένει συνέχιση του «ράλι» στις ευρωπαϊκές μετοχές για τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με το 15% να αναμένει κορύφωση της ανόδου κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ το 10% βλέπει ήδη τις μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο.

*Το 62% αναμένει άνοδο της τάξεως του 5% – 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022, ενώ το 12% αναμένει να ξεπεραστεί αυτό το εύρος, τη στιγμή που αρκετά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά των απαντήσεων που αναμένουν πτώση.

*Το 20% των χαρτοφυλακίων και των διαχειριστών θεωρούν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υποτιμημένες, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2019.

*Το 42% θεωρεί τη γρήγορη μείωση θέσεων στις μετοχές ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια, ενώ σημαντικά αυξημένο (στο 23% από 9% στην έρευνα του Νοεμβρίου) είναι το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος είναι η πιο αργή μείωση θέσεων στις μετοχές.

*Ποσοστό 28% των ευρωπαίων επενδυτών αναμένει υψηλότερα εταιρικά κέρδη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από το 20% που ήταν τον Νοέμβριο, με το 10% να αναμένει διψήφια αύξηση κερδών, από 6% τον προηγούμενο μήνα.

*Πιο «bullish» εμφανίζονται οι διαχειριστές για τις ιταλικές μετοχές και πιο «bearish» για τις ελβετικές.

*Μεταξύ των κλάδων, ξεχωρίζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με το 78% να τις θεωρεί είτε ως ελκυστικό «όχημα» για τοποθέτηση στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είτε ως μέσο έκθεσης στην ισχυρότερη ανάπτυξη, τη στιγμή που μόλις το 12% των διαχειριστών εκτιμά ότι ο κλάδος έχει κάνει pricing όλα τα θετικά νέα και δεδομένα.

*Για τον πληθωρισμό, ποσοστό 33% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο  καθώς και ένα 27% στην Ευρώπη, αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό το επόμενο έτος. Το Μάρτιο ένα ποσοστό άνω του 90% ανέμενε υψηλότερο. Επιπλέον, το ποσοστό των επενδυτών που θεωρούν τον πληθωρισμό ως το βασικό downside risk για τις αγορές υποχώρησε από 48% τον Οκτώβριο σε 22% τώρα.

*Οι επενδυτές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αυστηροποιούν την πολιτική τους, με 59% των ερωτηθέντων να θεωρεί την παγκόσμια νομισματική πολιτική ως υπερβολικά ενθαρρυντική (κοντά στο ανώτατο επίπεδο που έφτασε το 2004) και το 42% να θεωρεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ως το μεγαλύτερο «tail risk» για τις αγορές, καθιστώντας τον πιο συχνά αναφερόμενο παράγοντα κινδύνου, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here