H ξαφνική εμφάνιση και η ταχύτατη μετάδοση του νέου ιού, σε παγκόσμια κλίμακα, αποκάλυψε τα κενά των δομών και τα παρωχημένα συστήματα Υγείας, θέτοντας στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων προς επίλυση, ζητήματα που συνοψίζονται σε μία φράση: “Εκσυγχρονισμός της Υγείας”.
Όσοι επένδυσαν εξ’ αρχής στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας, βλέποντας διορατικά και εκτιμώντας τις μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας, η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να επιβεβαιώσει την ορθή στρατηγική τους και την αξία της επένδυσης για την ψηφιοποίηση της Υγείας.
Η Digital Health αποτελεί μία επιτακτική λύση στο υπό διαμόρφωση τοπίο και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη, την καινοτομία και την πρόοδο στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Και για τον λόγο αυτό μεγάλοι επενδυτές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο διέθεσαν μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη του τομέα.
Δείτε εδώ αναλυτικά άρθρο για τις επενδύσεις που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στο Ταμείο-μαμούθ, το περίφημο πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, που ήρθε ως απόρροια των συνεπειών που επέφερε η πανδημία, περιλαμβάνονται ογκώδη κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, τουλάχιστον το 57% πρέπει να απορροφηθεί μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με βάση δύο πυλώνες ως ύψιστη προτεραιότητα: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Μεταξύ πολλών ενεργειών που προκρίνονται, αφορούν και την υποστήριξη της ανάπτυξης, την αναβάθμιση των ψηφιακών αρχείων υγείας, την προώθηση της τηλε-υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τηλε-ιατρικής, την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, τα μοντέλα ψηφιακής συμβουλευτικής, την ενεργοποίηση της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας για έρευνα και χάραξη πολιτικής.
Οι ανάγκες αυτές αποκαλύφθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο καθώς οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως όφειλαν να χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνολογίες, όπως αναλυτικά στοιχεία και AI προκειμένου να διερευνήσουν τα πολύπλοκα δεδομένα που σχετίζονται με την πανδημία, επιδιώκοντας την μείωση των επιπτώσεων του ιού.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, Το Υπουργείο Υγείας προκρίνει πολυεπίπεδες δομικές αλλαγές στον πυρήνα του ΕΣΥ για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Υγείας, επενδύοντας στα σύγχρονα «εργαλεία» της ψηφιακής εποχής. Ο κορωνοϊός, άλλωστε, έφερε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα και λειτουργικά κενά του συστήματος που εμφανίζεται ανοχύρωτο απέναντι σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
H Digital Health αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας και μια μεγάλη πρόκληση καθώς η πανδημία αποκάλυψε τις ελλείψεις και την υστέρηση της Ελλάδας σε σύγχρονες τεχνολογίες στον κλάδο της Υγείας. Παράλληλα, την καθιστά ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στον τομέα αυτό, έτσι ώστε οι δομές υγείας να εκσυγχρονιστούν, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών για τη διασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού που απολαμβάνουμε, την Υγεία μας.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας κατέστη σαφές ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν η μόνη ασφαλής οδός για την προσβασιμότητα των πολιτών στο σύστημα Υγείας. Πρόσφατες έρευνες από διεθνείς οργανισμούς έδειξαν εξάλλου, ότι η ικανοποίηση των ασθενών από τον μετασχηματισμό μιας νοσηλευτικής μονάδας σε «έξυπνο» νοσοκομείο αυξάνεται θεαματικά (95%) ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος (έως 70%) των υπηρεσιών υγείας εξ αποστάσεως συγκριτικά με το μέσο κόστος μια τυπικής ιατρικής συνεδρίας. Οι ίδιες μελέτες αποτύπωσαν επίσης τα οφέλη της τηλεϊατρικής καθώς με την εφαρμογή της βελτιώνεται κατά 23% η αντιμετώπιση περιστατικών στα επείγοντα.
Τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών στην Υγεία
Μια πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αποτύπωσε τα οφέλη των νέων τεχνολογιών στην Υγεία καθώς μεταξύ άλλων:
-Δίδεται έμφαση στην πρόληψη,
-Ενισχύεται η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παρέχοντας απομακρυσμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής
-Αποσυμφορείται το σύστημα υγείας και
–Μειώνεται το κόστος.
Τέτοιου είδους ψηφιακές λύσεις στέκονται αρωγοί στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε η covid-19.
Πρωτοπόρος η VIDAVO
Πρωτοπόρος στο πεδίο των Υπηρεσιών Υγείας, δίνοντας ουσιαστικές ψηφιακές λύσεις, είναι η Vidavo, η οποία από το 2005 ανέπτυξε τις δραστηριότητές της και πλέον σχεδόν 15 χρόνια μετά, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εταιρεία-πρότυπο best practice της παγκόσμιας αγοράς και όχι ως δημιούργημα της κρίσης της Covid-19.
Με πολυετή παρουσία στον κλάδο της Ψηφιακής Υγείας παρέχει ως εταιρεία ολοκληρωμένες τεχνολογικά προηγμένες, καινοτόμες λύσεις, και εξασφαλίζει την μέγιστη αποδοτικότητα των υπηρεσιών της.
Διαθέτει τεκμηριωμένα σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση και παροχή υπηρεσιών απομακρυσμένης διαχείρισης ιατρικών δεδομένων, μέσω της υλοποίησης Ευρωπαϊκών έργων αλλά και μέσω των συνεργασιών με ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς Υγείας, Ιδιωτικές κλινικές, Δήμους, Νοσοκομεία, Γηροκομεία και Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Ενδεικτικά στα τελευταία project της περιλαμβάνονται:
Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής
H VIDAVO περήφανα στην κορυφή, στηρίζει τους πρωτοπόρους και δημιουργούν μαζί ένα μέλλον καλύτερο για όλους. Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, στηρίζει τους γενικούς και αγροτικούς ιατρούς, ενώ προάγει την προληπτική ιατρική. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών μέσα από την έγκαιρη διάγνωσή τους. Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η Vidavo.
e-Health and Wellness Hotel
Μια πανέξυπνη πλατφόρμα από τη Vidavo για εξατομικευμένα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας, υπηρεσίες που επιτρέπουν στους ιατρούς και στους παρόχους τουρισμού να αλληλοεπιδρούν με τους πελάτες τους (ακόμα και πριν από την άφιξή αλλά και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους) και να φροντίζουν πραγματικά για την υγεία όλων!
Άυλη συνταγογράφηση
Tεχνολογική λύση διασύνδεσης ιατρών με τους ασθενείς τους & διενέργειας επ΄ αμοιβή τηλεδιάσκεψης -επικοινωνίας- άυλης συνταγογράφησης, από τη VIDAVO, εγκεκριμένη και προτεινόμενη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
H wearable συσκευή των αλλεργιών
Το τέλος της αλλεργίας πλησιάζει, με τη VIDAVO να προχωράει εντατικά στην έρευνα και την υλοποίηση. Οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με αλλεργίες, θα αντιμετωπίζονται προσαρμόζοντας μια wearable συσκευή στον καρπό του ασθενή η οποία θα συλλέγει και θα αποστέλλει δεδομένα στο κινητό τηλέφωνο και από εκεί στον ιατρό.