Τον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιες πλατφόρμες μπορούν να λειτουργήσουν ως «εκκολαπτήρια» για οικοσυστήματα blockchain εξετάζει μελέτη της PwC με τίτλο Building blockchains for a better planet που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και παρουσιάστηκε στο Global Climate Action Summit.

Οι προτάσεις που εξετάζει η μέλετη ποικίλλουν από την αποκεντρωμένη διαχείριση φυσικών πόρων όπως η ενέργεια και το νερό, έως τη δημιουργία εφοδιαστικών αλυσίδων με περισσότερη διαφάνεια για την επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας, και την παροχή νέων μηχανισμών για την άντληση τρισεκατομμυρίων δολαρίων απαραίτητα για την επίτευξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα και βιώσιμης οικονομικής.

Επί του παρόντος εξετάζονται λύσεις που βασίζονται στο Blockchain, για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως είναι για παράδειγμα η ιχνηλασιμότητα των ψαριών «από τη θάλασσα στο πιάτο», ή αγαθών όπως το φοινικέλαιο, το μοσχάρι και η σόγια «από τον αγρό στο πιάτο». Η διαφάνεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη καταναλωτικών αποφάσεων, τη διαμόρφωση των πρακτικών που εφαρμόζονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την θέσπιση νέων μηχανισμών διακυβέρνησης.

Η Celine Herweijer, Partner στην PwC UK, σχολίασε σχετικά:

«Οι εφαρμογές που στηρίζονται στην τεχνολογία Blockchain παρουσιάζουν ευκαιρία για αξιοποίηση με απόδοση σημαντικών οφελών για το περιβάλλον. Από αξιόπιστες εφοδιαστικές αλυσίδες που λειτουργούν βάσει διαφάνειας έως την παροχή κινήτρων για βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, ή ακόμα και την στήριξη της μετάβασης σε αποκεντρωμένα συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την ενέργεια, το νερό και την κινητικότητα».

Η σωστή αξιοποίηση του Blockchain μπορεί να οδηγήσει στην μετάβαση σε πιο «καθαρές» αποκεντρωμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, την απελευθέρωση φυσικού κεφαλαίου και την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.

«Αν μας έχει διδάξει κάτι η ιστορία, αυτό είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν συμβαίνουν αυτόματα», σημειώνει ο Dominic Waughray, Επικεφαλής του Κέντρου για τα Παγκόσμια Δημόσια Αγαθά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Απαιτούν εκούσια συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών, από τις βιομηχανίες τεχνολογίας ως τους υπεύθυνους χάραξης περιβαλλοντικών πολιτικών, ενώ οι νέες πλατφόρμες είναι απαραίτητες για να στηρίξουν τους ενδιαφερόμενους αυτούς στην προώθηση όχι απλά μιας τεχνολογικής εφαρμογής, αλλά μιας μεταβολής στα συστήματα που θα επιτρέψει την πραγματική επικράτησή της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ