Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Καθίζηση μεγαλύτερη από 15% για την τιμή του φυσικού αερίου στο κοντινότερο συμβόλαιο λήξης Μαρτίου που τελείωσε τη συνεδρίαση στην ευρωπαϊκή αγορά, με τιμή 68,50 ευρώ, μετά την απόσυρση μονάδων της Ρωσίας από τα ουκρανικά σύνορα.
Τα συμβόλαια είχαν ξεκινήσει την ημέρα με τιμές πάνω από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι διακυμάνσεις καλά κρατούν, αλλά αυτή τη φορά ήταν με τη σωστή πλευρά… καθώς πλήθαιναν σταδιακά οι ενδείξεις ότι οι πιέσεις πράγματι αποκλιμακώνονται. Καθώς όμως οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση, το ερώτημα παραμένει κατά πόσον μαζί με την πρόσφατη κρίση, ομαλοποιείται και η προσφορά φυσικού αερίου. Γιατί μόνον η προσφορά θα ομαλοποιήσει τις τιμές.
Με άλλα λόγια: Η κα Λαγκάρντ είπε ότι δεν μπορεί να γεμίσει με αέριο τους αγωγούς; Αυτοί που μπορούν θα τους γεμίσουν;
Η μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο είναι ζωτική για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό, πόσους τομείς επηρεάζει η τιμή του φυσικού αερίου. Δεν είναι μόνον η παραγωγή ηλεκτρισμού, και η θέρμανση. Είναι και τα λιπάσματα για πλήθος καλλιεργειών, είναι το κόστος λειτουργίας πλήθους βιοτεχνιών και βιομηχανιών που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο. Είναι τέλος και η ηλεκτροκίνηση ή ακόμα και η κίνηση μερίδας οχημάτων που κινούνται με αέριο, σε όλη την Ευρώπη, λιγότερο πάντως στην Ελλάδα.
Αν ομαλοποιηθεί η προσφορά, οι πληθωριστικές πιέσεις θα κοπάσουν γρήγορα και οι Κεντρικές Τράπεζες θα έχουν περιθώρια να μαζέψουν με το ρυθμό που θέλουν την πλεονάζουσα ρευστότητας και να χειριστούν ευκολότερα τα προβλήματα των τιμών και της ανάπτυξης.