Για πρώτη φορά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Metron Analysis, έρευνα ικανοποίησης σε επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν με την HDB, τον τελευταίο χρόνο.

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν εν μέσω της πανδημίας από τα ειδικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο και στοχευμένο ερωτηματολόγιο κατέθεσαν τις απόψεις τους όσον αφορά στο επίπεδο συνεργασίας, τις διαδικασίες και τους χρόνους υλοποίησης των προγραμμάτων αλλά -κυρίως- στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στο μέλλον.

 

Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε:

  •  «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παραμένει πιστή στην αντίληψη «Κάνουμε ό,τι Μετράμε». Στη βάση πραγματικών δεδομένων και με προσήλωση στη διαφάνεια, στην ταχύτητα, στην τεχνολογία και στην έγκαιρη παράδοση όσων υποσχόμαστε κερδίζουμε την αξιοπιστία. Στο πλαίσιο αυτό και επιβεβαιώνοντας τη σημασία των μετρήσεων για εμάς, μετά την έρευνα ικανοποίησης, θα ακολουθήσει νέα έρευνα ανάλυσης επίδρασης στο GVA. Έχουμε πετύχει πολλά, είμαστε περήφανοι και συνεχίζουμε».

 

Η έρευνα της Metron Analysis, για λογαριασμό της HDB, διερεύνησε την ικανοποίηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ταυτόχρονα προσπάθησε να εντοπίσει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν στη διάρκεια του 2020 μέσω των προϊόντων της HDB.

Τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας:

  • Πάνω από το 70% των επιχειρήσεων είναι ικανοποιημένο από τη συνολική διαδικασία χρηματοδότησης, ενώ θα σύστηνε τέτοιες χρηματοδοτήσεις σε άλλες επιχειρήσεις.
  • Δημιουργείται ασφάλεια και σιγουριά, όπως εκφράζει το 79% των ερωτηθέντων για το μέλλον της επιχείρησής τους σε περιόδους μεγάλης κρίσης σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος.
  • Η HDB στήριξε έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα σε δύσκολες συγκυρίες με τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν πως διατήρησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσω της ενίσχυσης ρευστότητας που έλαβαν μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

  • Διευρύνεται ο κύκλος των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων καθώς η πρόσβαση σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις αφορά ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις: 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν είχαν κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού κατά το παρελθόν.

 

  • Αλλάζει η αντίληψη και η συνολική εμπειρία που έχουν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις στη χρηματοδότηση, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν πως η διαδικασία αίτησης και έγκρισης ήταν εύκολη και γρήγορη.

  • Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει πως με την μεσολάβηση της HDB δίνονται περισσότερες δυνατότητες υλοποίησης των επενδυτικών τους στόχων, ενώ το 71% πιστεύει πως τα προγράμματα διανέμονται με διαφανή τρόπο.

Ταυτότητα Έρευνας: Metron Analysis Δείγμα: 1532 επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή/και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Ιούνιος 2021.