«Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική “προστασία”, τις πελατειακές σχέσεις» ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον ΟΠΕΚΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Το νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΑ ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία.
Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ είναι τομή για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. «Για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο εθνικός μηχανισμός που ψηφίσατε το 2016 και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ» είπε η Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε: «στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε κανένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια».
«Κάθε ένας πολίτης, λοιπόν, θα μπορεί να ξέρει μέσα σε ένα λεπτό, άντε δύο, ακριβώς ποια είναι τα επιδόματα που δικαιούται, ποιες είναι υπηρεσίες που δικαιούται, ποια είναι τα προγράμματα που “τρέχουν” στην περιοχή του ή σε εθνικό επίπεδο στα οποία θέλει να πάρει μέρος» είπε η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνοντας ότι το σύστημα σε κάθε βήμα του θα διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων.
«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι το 2017 έγινε το ΚΕΑ. Το 2017 600.020 άνθρωποι έπαιρναν κάθε μήνα τουλάχιστον 65 εκατομμύρια» είπε η κ. Φωτίου και υπογράμμισε ότι «εκείνο που προϋπήρχε ήταν τα χιλιάδες ιδρύματα και οι ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά σωματεία. Το ισχυρό κράτος της Φρειδερίκης. Αυτό που είχε αναλάβει το ένα κομμάτι της κοινωνικής προστασίας. Όλοι τους χωρίς πιστοποίηση».
Η αναπληρώτρια υπουργός προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και αναφέρθηκε στην υποχρεωτική εγγραφή των κέντρων κοινωνικής προστασίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τα στοιχεία για τους ωφελούμενους, το προσωπικό και τους εθελοντές.
«Τουλάχιστον εκατόν πενήντα επιδόματα -ων ουκ έστιν αριθμός- εδίδοντο από όλες τις αρχές, δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, οργανισμούς, όπως καλή ώρα ο ΟΓΑ, που έδινε το οικογενειακό επίδομα. Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, που αφορούσε τους αγρότες, είχε αναλάβει να δίνει και το οικογενειακό επίδομα. Το λέω αυτό για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα. Παντού όλα αυτά, διεσπαρμένα» είπε η Θεανώ Φωτίου σχολιάζοντας ότι «για να μάθει κάποιος αν δικαιούται επίδομα θα έπρεπε να έχει μπάρμπα στην Κορώνη, όπως και για να μάθει πότε θα εγκριθεί, ποιο μέσο να βάλει για να το πάρει επιτέλους, αν μπορεί να βάλει κάπου το ανάπηρο παιδί του ή τον γνωστό του γνωστού του, αν μπορεί να βάλει τον ανάπηρο πατέρα του κάπου δωρεάν ή να πληρώνει ή τον ηλικιωμένο πατέρα του, και ούτω καθ’ εξής».
«Το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας ξεκινάει με πάνω από χίλιους υπαλλήλους, εκεί που είχε πενήντα τέσσερις» είπε η Θεανώ Φωτίου.