Το “παρών” στο «6th Athens Investment Forum» έδωσε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος εστίασε στις θετικές προοπτικές της οικονομίας αλλά και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μεγάλες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «καθοριστικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων», με έμφαση στις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, και υπογράμμισε πως «ο τραπεζικός τομέας καλείται να επιτελέσει τον βασικό του ρόλο ως καταλύτη της οικονομικής μεγέθυνσης».

Ο CEO του Ομίλου Alpha Βank επισήμανε ότι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 χρόνια, και η συμφωνία-ορόσημο μεταξύ της Alpha Βank και της UniCredit σηματοδοτούν μια ιδιαιτέρως θετική συγκυρία για την οικονομία. «Στην Alpha Βank εργαστήκαμε με συνέπεια και καταφέραμε να προσελκύσουμε ως στρατηγικό εταίρο στην Ελλάδα τη UniCredit, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που θα δημιουργήσει αξία και οφέλη και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

«Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει σε μια ελληνική, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να ξανασταθεί ως θεσμικός ομιλητής δίπλα σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Παράλληλα, η συμφωνία προσδίδει νέα δυναμική στη δρομολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εξυγίανσής τους, μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμους επενδυτές», επεσήμανε.

Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών δεν πρέπει, ωστόσο, να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό, όπως ανέφερε ο CEO του Ομίλου Alpha Βank. «Σε μία συγκυρία που, συνολικά, η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει επιβράδυνση, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν, μετά την Ουκρανία, μια νέα μεγάλη εστία γεωπολιτικών εντάσεων -και μάλιστα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επιπλέον, η χώρα μας πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με σοβαρές κλιματικές προκλήσεις», σημείωσε.

Eπενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουν διαμορφωθεί, κομβικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων. «Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την τελευταία τετραετία (από 10,7% το 2019 σε 13,7% το Α’ εξάμηνο του 2023), αν και εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του κοινοτικού μέσου όρου (+22%). Στον αντίποδα, απόδειξη της δυναμικής της χώρας αποτελεί η πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων που ανήλθαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, υψηλότερα από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο», είπε.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Ψάλτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπογράμμισε ότι «εξαιρετικής σημασίας είναι η σύνθεση του μίγματος των επενδυτικών πρωτοβουλιών, εάν θέλουμε η Ελλάδα να σταθεί ανταγωνιστικά έναντι του ευρωπαϊκού νότου. Οι επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πιστωτικής ανάλυσής μας, καθώς έχουν ισχυρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και σημαντικά αποτελέσματα διάχυσης (spill-over effects) στο σύνολο της παραγωγής».

Εκανε ειδική αναφορά στις επενδύσεις στους κλάδους υποδομών, μεταποίησης (με έμφαση στην ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών και τη μετάβαση σε βιώσιμες αλυσίδες αξίας), των μεταφορών, του τουρισμού, και του  real estate και τις κατασκευές, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αποθέματος και την ενεργειακή αποτελεσματικότητά του.

Τέλος, όπως ανέφερε, η Ναυτιλία παραμένει σημαντικός αρωγός της εθνικής μας προσπάθειας, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της σημασίας της στις διεθνείς ροές ενέργειας (LNG).

Άλλη μία σημαντική διάσταση των επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην οποία έκανε ειδική μνεία ο κ. Ψάλτης είναι ότι «η υλοποίησή τους προϋποθέτει την προσέλκυση, και, γιατί όχι, την παραγωγή ταλέντου υψηλής εξειδίκευσης, που θα αποτελέσει φυτώριο καινοτομίας και εύρωστης επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Ψάλτης εξήγησε, επίσης, πώς η Alpha Βank εργάζεται συστηματικά για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, «πρωταγωνιστούμε στην επιχειρηματική πίστη, διατηρώντας ηγετική θέση σε χρηματοδοτήσεις προς εξωστρεφείς τομείς. Ενδεικτικά, είμαστε πρωτοπόροι στη στήριξη του ελληνικού Τουρισμού, με χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2019-2022».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «η χώρα, η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν γυρίσει σελίδα» και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε τη θετική αυτή πορεία -παρά το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον-, αρκεί να κινούμαστε με προσοχή, σχέδιο, διορατικότητα και προσαρμοστικότητα, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον στόχο της βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Από την πλευρά μας, στην Alpha Βank, έχουμε τις αρχές αυτές ως πυξίδα και εργαζόμαστε ομαδικά, εντατικά, με συνέπεια και στρατηγική σκέψη, ώστε να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ