Αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή καθώς περιλαμβάνει παροχές 910 εκατ. ευρώ, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 2,5% ενώ η Κομισιόν την υπολογίζει γύρω στο 2,2%

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, προαναγγέλλεται και μέρισμα για το 2018 σε αντιδιαστολή με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου οι δανειστές αναφέρουν πως σε περίπτωση που δοθεί μέρισμα θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος των περιθωρίων  με προτεραιότητα στην πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. «Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην Κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

 

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα μέτρα του 2019 περιλαμβάνουν:

• Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here