Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Mahmut Özgener.

Η συνεργασία επισφραγίζει τον στόχο για προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και της Βιομηχανίας

Το πρωτόκολλο υπεγράφη με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη, κας Αργυρώς Παπούλια, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης και σειράς επαφών της τουρκικής αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου Σμύρνης στην Ελλάδα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης αποτελεί τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα της περιοχής των παραλίων με περίπου 80.000 μέλη, πολλά εκ των οποίων διατηρούν εμπορική συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, αναφερόμενος αρχικά στο πολύπλευρο έργο και την συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην επιχειρηματική κοινότητα, την πειραϊκή οικονομία και την κοινωνία, παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας: «…Όπως γνωρίζετε, οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα διέπονται από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικός θεσμός οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας είναι η ετήσια σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το τελευταίο, μάλιστα, έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2016 στην Σμύρνη, αυτή την πανέμορφη ιστορική πόλη, και συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης –Θεσσαλονίκης για υπερταχείς συρμούς».

Συμπληρώνοντας αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία οι οποίες, το 2017, σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση και ανήλθαν σε 1,9 δις ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από Τουρκία αυξήθηκαν κατά 2,6% στο σύνολο και ανήλθαν σε 1,4 δις ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά, είχαν ως συνέπεια τη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, του οποίου το πλεόνασμά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε 519 εκατ. ευρώ. «Φυσικά, πιστεύουμε ότι, υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια διεύρυνσης των ελληνοτουρκικών εμπορικών και επενδυτικών συνεργιών και η σημερινή μας συνάντηση στοχεύει προς αυτή τη κατεύθυνση» τόνισε ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here