31.5 C
Athens
23 Ιουλίου 2024, Τρίτη
Αρχική Πρόσωπα H πρώτη συνέντευξη της νέας διοίκησης του ΧΑ και οι φιλόδοξοι στόχοι

H πρώτη συνέντευξη της νέας διοίκησης του ΧΑ και οι φιλόδοξοι στόχοι

0

Με την εισαγωγή του 30% μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοδοξεί να κάνει μια νέα αρχή  για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος.

Τουλάχιστον μεγάλες και γνωστές ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες συζητούν με τη διοίκηση του ΧΑ για να προχωρήσουν σε παράλληλη -με τη Wall Street- διαπραγμάτευση (dual listing) των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι 5 βασικοί άξονες της στρατηγικής της νέας διοίκησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας:

 1. Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας («σπάμε τον φαύλο κύκλο») με την υποστήριξη της δημιουργίας κεφαλαίου για εγχώριους και ξένους επενδυτές και την υποστήριξη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας,
 2. Aύξηση των εσόδων από υφιστάμενες και νέες υπηρεσίες,
 3. Bελτίωση του λειτουργικού μοντέλου,
 4. Ποιοτική αναβάθμιση τoυ διεθνούς πελατολογίου
 5. Εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία, με την Ελλάδα να έρχεται στο προσκήνιο ως κόμβος fintech.

Προφανής κεντρικός στόχος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι να αποτελέσει πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων των επενδυτών και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης διεθνώς επενδυτών.

 • Όσον αφορά την προσέλκυση νέων εταιρειών στη Λεωφόρο Αθηνών, ο κ. Κοντόπουλος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των νέων εισαγωγών, φέρνοντας ως βασικό παράδειγμα την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 30% του Αεροδρομίου της Αθήνας.

Αφού υπενθύμισε τις επιτυχημένες  Δημόσιες Εγγραφές της Μπλε Κέδρος και της Dimand, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2017, ο κ. Κοντόπουλος επιβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον παραμένει «ζωντανό» για αρκετές εταιρείες, με τη σχετική τάση να διατηρείται και το επόμενο διάστημα.   

 • Υπάρχει επίσης η προοπτική της διπλής εισαγωγής (dual listings), η οποία απευθύνεται κυρίως στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της Wall Street αλλά και στις εγχώριες «unicorn» εταιρείες, οι οποίες κάποια θα στιγμή θα επιθυμήσουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Nasdaq στη Νέα Υόρκη.  

Στόχος είναι να δημιουργηθεί το πλέγμα των κατάλληλων κινήτρων ώστε αυτές οι εταιρείες να επιλέξουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποκτώντας πρόσβαση σε μια νέα αγορά και σε επιπλέον κεφάλαια.

 • «Ευελπιστούμε ότι θα πείσουμε κάποιες απ’ αυτές» .   
Τόσο η Costamare του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου όσο και η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη – παρ’ ότι εισηγμένες στη Wall Street- αποφάσισαν να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα μέσω της ελληνικής αγοράς.  
 

Η Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) αποτελεί τον προθάλαμο για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά, όπως συνέβη πρόσφατα και με την Μπλε Κέδρος.

Λειτουργούν ήδη τα νέα κίνητρα της κυβέρνησης για την εισαγωγή εταιρειών , με πλήρη απαλλαγή από τα έξοδα εισαγωγής (listing expenses). 

Η ΕΝ.Α. συνιστά και ένα βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες χρήζουν ανάγκης περαιτέρω στήριξης.

 • «Να κάνουμε ένα reload της ΕΝ.Α. για τη στήριξη των ΜμΕ» 

Ο CEO της ΕΧΑΕ επεσήμανε την ανάγκη αύξησης της διασποράς των ελληνικών εισηγμένων, προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω κυρίως της παροχής κινήτρων.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διασπορά, τόσο ευκολότερο είναι να επενδύσει ένα ξένο fund.

 • «Προσπαθούμε να πείσουμε τις εισηγμένες ότι το free float είναι προς όφελός τους. Και μερικές έχουν ήδη αρχίσει να το κατανοούν»

Στους στόχους της νέας διοίκησης του ΧΑΑ περιλαμβάνεται ξεχωρίζει η επανένταξη στις αναπτυγμένες αγορές, κάτι που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των εισερχόμενων κεφαλαίων.   

Αυτός ο στόχος, αποσαφήνισε, απαιτεί τρεις βασικές προϋποθέσεις:

 1. Την ύπαρξη εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με διασπορά μετοχών,
 2. την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας
 3.  μια σειρά επιμέρους τεχνικών παραμέτρων. 
 • «Τεχνικά βρισκόμαστε πολύ κοντά»

 

Στη προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ελληνικού χρηματιστηρίου, εντάσσεται το  Road Show στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου, το οποίο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό το «παρών» να δώσει, πέραν των ελληνικών εισηγμένων και των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.