Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες. Η σαρωτική νίκη (76%) του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στις χθεσινές εκλογές του ΣΕΒ δημιουργεί μία εντελώς διαφορετική δέσμη προτεραιοτήτων για το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο-εκπρόσωπο των εργοδοτών.

Χθες οι εκλογές, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρώτο θέμα τη σύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής πρόεδρος της οποίας θα αναλάβει η κυρία Ράνια Αικατερινάρη γνωστή από τη θητεία της στο Υπερταμείο (επί ΣΥΡΙΖΑ) και κατόπιν σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα και στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ.

Σημαντικούς ρόλους στη νέα διοίκηση του ΣΕΒ θα έχει η νέα Γενική Γραμματέας κα Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (ΤΙΤΑΝ) αλλά και τα μέλη του ΔΣ Νίκος Καυκάς (ΚΑΥΚΑΣ), Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), Φιλίππα Μιχάλη (ΝΝ), Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης) και Ευάγγελος Χρυσάφης που εκπροσωπεί την Metlen Energy & Metals  αναπληρώνοντας τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο που αποφάσισε να μην κατέλθει.

Θέση  στο ΔΣ διατηρούν οι: Πέγκυ Αντωνάκου (Google Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου), Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo), Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC), Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group), Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Θέση Αντιπροέδρου στον ΣΕΒ θα έχουν ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την HelleniQ Energy.

O νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ έχει προαναγγείλει  δυναμικές πρωτοβουλίες για να βελτιωθούν οι όροι του επιχειρείν στην Ελλάδα. Στόχοι είναι η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, ο επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων, η δημιουργία νέων βιομηχανικών χώρων αλλά και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων .

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της θητείας του, όπως έχει πει, είναι η σύναψη «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που

  • «θα οδηγήσει σε απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις».

Στόχος είναι ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης της βιομηχανίας από την κυβέρνηση, σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του επιχειρείν και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για

  • τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας,
  • τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων
  • την επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών στη χώρα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνιτών για τη μεταποίηση.