Η πρώτη …κανονική Δευτέρα μετά από 216 εβδομάδες

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Από σήμερα, η Ελλάδα είναι μια φυσιολογική χώρα της ζώνης του Ευρώ. Τα Ευρώ στην Ελλάδα έχουν πλέον την ίδια αξία με Ευρώ οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι επενδυτές που φέρνουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα να τα μεταφέρουν όποτε θέλουν όπου θέλουν. Οι Έλληνες μπορούν να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη και να υποστηρίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς τον έλεγχο της γραφειοκρατίας.

Ουδεμία σημασία έχει αν στους επόμενους μήνες καταγραφούν περισσότερες ή λιγότερες εκροές κεφαλαίων από το τραπεζικό μας σύστημα.

Η αλήθεια είναι πως η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα. Την εποχή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αποδόσεις των καταθετικών και ομολογιακών προϊόντων είναι μηδενικές ή και αρνητικές, η Ελλάδα προσφέρει θετικά επιτόκια και αξιοπιστία αποπληρωμής σε Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Αυτό που έχει σημασία είναι να καταγραφούν εισροές κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται ελεύθερα στη διατραπεζική αγορά, με χαμηλά επιτόκια και να δανείζουν την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα με πρωτοφανή επιτόκια.

Το κόστος του χρήματος συνεχίζει να κατρακυλά, είναι μεγάλη η ευκαιρία για να πάρουν αξία τα άλλα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.

  • Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατατάσσεται πρώτο στον κόσμο με απόδοση 43% από την αρχή του έτους.

Οι τράπεζες άλλαξαν τροχιά μετά τον Αύγουστο στην Ελλάδα, ένα μήνα μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Οι πρώτοι μήνες του 2019, πέρασαν με την περιβόητη «διαπραγμάτευση» της προηγούμενης κυβέρνησης για το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη.

  • Τελικά η περιβόητη «προστασία της πρώτης κατοικίας» καταργείται οριστικά την 31η Δεκεμβρίου 2019 και μετατρέπεται σε προστασία και ενίσχυση των δανειοληπτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε 384 εκατ. ευρώ έφτασαν τα αναλογούντα κέρδη στους μετόχους το α’ εξάμηνο από τις 4 συστημικές τράπεζες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι ξένοι επενδυτές δεν αποφεύγουν πια τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Η κυβέρνηση δουλεύει παράγει έργο -φυσικά κάνει και λάθη-. Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία ωστόσο τα λάθη των κυβερνήσεων χρησιμεύουν ως μαθήματα και πυξίδα για την αποφυγή λαθών στο μέλλον.

Η σημερινή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 δεν είναι μια μέρα σαν τις άλλες.

Χθες, την ημέρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης και η σύζυγός του περπατούσαν ευθυτενείς, καλοντυμένοι και χαμογελαστοί στο κόκκινο χαλί στο φεστιβάλ κινηματογράφου, η Ελλάδα έκλεινε πίσω της  με θόρυβο, την μεγάλη πόρτα ενός 4ετούς οδυνηρού θρίλερ, με την ελπίδα να μην το ξαναζήσει ποτέ στο μέλλον….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here