Γράφει η «ξενοδόχος»

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Βαλκάνιων τουριστών και δή των επισκεπτών από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους παραμένει χαμηλά η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες, λόγω εισοδήματος, ξοδεύουν και λιγότερα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  (Insete), τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών από τους Βαλκάνιους δέχεται η χώρα μας από τη Βουλγαρία: Από το σύνολο των 6 εκατ. Βουλγαρων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, πάνω από τους μισούς επισκεπτονται τη χώρα μας, ξεπερνώντας τα 3,1 εκατομμύρια. Για τους Βούλγαρους οι top 3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Αν. Μακεδονία και Θράκη και η Δυτική Μακεδονία.

Οι αφίξεις από τη Σερβία, με βασικό προορισμό την Κεντρική Μακεδονία, ανήλθαν πέρυσι στις 922 χιλ. με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προορισμών και ακολουθούν Μαυροβούνιο, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν της επεξεργασίας από το Insete,  οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας το 2018 έφθασαν τις 930 χιλ.. Με βάση τα στοιχεία του Ιnsete οι 3 τοπ προορισμοί στη χώρα μας για τους Τούρκους είναι καταρχάς η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική και έπεται το Βόρειο Αιγαίο.

Περισσότεροι είναι οι Αλβανοί που επισκέπτονται τη χώρα μας, λίγο κάτω από το 1 εκατ. ή αλλιώς στις 987 χιλιάδες. Συνολικά, ο εξερχόμενος τουρισμός από την Αλβανία είναι 5 εκατ., ενώ στη χώρα μας, οι προορισμοί που προτιμούν οι Αλβανοί επισκέπτες είναι η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία.

Από τη Βόρεια Μακεδονία, πέρυσι οι αφίξεις ήταν κοντά στο 1,2 εκατ., με τη χώρα μας να είναι επίσης πρώτος προορισμός. Εκτός από τη χώρα μας και την Κεντρική Μακεδονία που αποτελεί και το βασικότερο προορισμό, την πεντάδα των τοπ προορισμών για τους γείτονες μας συμπληρώνουν επίσης η Αλβανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Σερβία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here