Η πρώτη αμερικανική πολυεθνική, η Marriott, που εγκαταστάθηκε στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959, θα πρέπει να ετοιμάσει τις αποσκευές της με εντολή των αμερικανικών αρχών που ενισχύουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της κομμουνιστικής κυβέρνησης.
Ο αμερικανικός ξενοδοχειακός όμιλος αναμένεται να κλείσει το ξενοδοχείο του Four Points Sheraton Havana έως το τέλος Αυγούστου, με εντολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, και δεν θα μπορέσει να ανοίξει τα άλλα ξενοδοχεία που είχε προγραμματίσει στο νησί, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ομίλου.
“Γνωστοποιήθηκε στη Marriott International από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να σταματήσουμε να διαχειριζόμαστε το Four Points Sheraton στην Αβάνα, στην Κούβα, έως την 31η Αυγούστου”, διευκρίνισε η εκπρόσωπος. “Επίσης δεν θα μας επιτραπεί πλέον να ανοίξουμε τα άλλα ξενοδοχεία στην Κούβα που προετοιμάζαμε”.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η αλυσίδα Marriott είχε εισέλθει στην αγορά της Κούβας το 2016, “με την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης” την εποχή της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
“Η άδεια λειτουργίας μας αναθεωρήθηκε και ανανεώθηκε το 2018” αλλά “πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η κυβερνητική άδεια δεν θα ανανεωθεί” αυτή τη φορά “γεγονός που αναγκάζει τη Marriott να σταματήσει τη λειτουργία της στην Κούβα”.
Μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η αμερικανική κυβέρνηση υπαναχώρησε στην πολιτική της χαλάρωσης απέναντι στην Κούβα και πολλαπλασίασε τις κυρώσεις κατά της Αβάνας.
Την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε επτά εταιρίες και ξενοδοχεία της Κούβας στον κατάλογό του με τις οντότητες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, όπως η χρηματιστηριακή εταιρία Fincimex, που διαχειρίζεται την αποστολή χρημάτων προς το νησί από τους εξόριστους Κουβανούς κυρίως μέσω της Western Union.
Αυτά τα εμβάσματα, που υπολογίζονταν από τον οικονομολόγο Κάρλος Μέσα-Λάγκο σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, είναι πολύτιμη στήριξη στην καθημερινότητα πολλών οικογενειών, κυρίως αυτές τις ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία επιδείνωσε τις ελλείψεις σε τρόφιμα στο νησί, προκαλώντας υψηλό πληθωρισμό.
“Ο όμιλος Marriott συνεχίζει να πιστεύει ότι η Κούβα είναι ένας προορισμός που οι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, επιθυμούν πολύ να επισκεφθούν”, δήλωσε η εκπρόσωπος τονίζοντας ότι ο όμιλος “ανυπομονεί να επαναδραστηριοποιηθεί στην Κούβα, αν η αμερικανική κυβέρνηση μας δώσει την άδεια εκ νέου”.
Πηγή: ΑΠΕ