Το επόμενο βήμα στη συνένωση δυνάμεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση  για την κύρωση  του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020.

Προλογίζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης  ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αναπτυξιακή πτυχή του προϋπολογισμού και τις προκλήσεις του μέλλοντος, ενάντια σε χρόνιες αγκυλώσεις που κρατούσαν, όπως επεσήμανε την χώρα μακριά από τα διεθνή δρώμενα.

Σφυρηλατώντας τα επιχειρήματά του  με τη ρήση του Ανθρωπολόγου Κλοντ Λεβί-Στρος «για να έρθουμε στο πραγματικό πρέπει να παραμερίσουμε το βιωμένο», ο  Πρωθυπουργός  καυτηρίασε την δειλία έναντι των μεταρρυθμίσεων που έχει καταστεί εθισμός, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Στο πνεύμα αυτό ανακοίνωσε την πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, ακολουθώντας το μοντέλο της Σουηδίας.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στα έδρανα του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι οι ΣΔΙΤ ανήκει στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, προσκομίζοντας έγγραφο με τις 55 δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν  στις πρώτες  180 μέρες διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν συνήθως μακροχρόνιες συμβάσεις για την εκτέλεση έργων ή παροχή υπηρεσιών , αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομές και διατηρώντας τον ισχυρό εποπτικό ρόλο του Δημοσίου Τομέα.

Στόχος, όπως περιέγραψε κατά το παρελθόν και ο Υπουργός Υγείας, είναι  τα νοσοκομεία να αγοράζουν υπηρεσίες στις καλύτερες δυνατές τιμές για  να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες  στους ασθενείς, διευκολύνοντας γιατρούς και διοικητές. Μάλιστα, πολλάλις ο κ.Κικίλιας έχει ισχυριστεί ότι θα αποτελέσει θεματοφύλακα της δωρεάν δημόσιας Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε ξεκάθαρα στην Ολομέλεια της Βουλής την  πολιτική βούληση για τις αλλαγές, που δεν θα μείνουν μόνο στην θεσμοθέτηση, αλλά θα περάσουν και στην εφαρμογή τους, όπως δεσμεύτηκε.

Με νόημα τόνισε ο ίδιος ότι  η κοινωνία είναι ώριμη για μεγάλες αλλαγές,  όπως έδειξε η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

 

Μ. Αλιμπέρτη, Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here