Σηκώνει πολύ ψηλά τον πήχυ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η γερμανική τράπεζα Commerzbank εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανακάμπτοντας, καθώς αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,4% φέτος και 6,8% για το επόμενο έτος, μετά από ύφεση 7,8& λόγω της πανδημίας τον περασμένο χρόνο.

Ειδικότερα ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει από την ύφεση του χειμώνα και η χαλάρωση των περιορισμών έχει προκαλέσει αισθητή αύξηση στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον τομέα των υπηρεσιών όπου ο δείκτης PMI των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιούνιο σε 58,3.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενα τρίμηνα, λέει η γερμανική τράπεζα. Η δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών, οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από τους περιορισμούς, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό θα βοηθηθεί από την ομαλοποίηση της αποταμιευτικής συμπεριφοράς των νοικοκυριών, τα οποία δημιούργησαν υψηλές καταθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης.

Οι υπουργοί οικονομικών επίσης θα κρατήσουν επίσης «το πόδι τους στο γκάζι» σε όρους δημοσιονομικών μέτρων. Δεδομένου ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει σε αναστολή προς το παρόν, μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται σε μεγάλο βαθμό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 750 δις ευρώ το οποίο θα εκταμιεύσει τα πρώτα κεφάλαια το επόμενες εβδομάδες, αντιπροσωπεύει επίσης τη συνέχιση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, υποστηρίζει η Commerzbank.

Τέλος, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολύ επεκτατική πορεία και δώσει έτσι ώθηση στην οικονομία. Ένας κίνδυνος, ωστόσο, είναι η εκ νέου αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων αν και η τράπεζα δεν αναμένει ένα νέο lockdown στην οικονομία. Ωστόσο, ένα νέο κύμα λοιμώξεων είναι απίθανο να αφήσει αλώβητη την οικονομία. Μετά από μια πολύ ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αναμένουμε πολύ μικρότερη αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, συμπληρώνει η Commerzbank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here