Θα χρειασθεί να περάσουν μήνες για να ξεκαθαρίσει αν οι ρυθμοί του πληθωρισμού υποχωρούν, ενδέχεται όμως να αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει μπει επιτέλους κάποιο “φρένο” από τον Οκτώβριο διεθνώς, γιατί και στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε μία μικρή θετική ένδειξη, μετά την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών υποχώρησε 1,2% από τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας πάντως πολύ ψηλά στο 9,1%. Σε ετήσια βάση στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τρέχει με 9,2% από το Νοέμβριο 2021 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022.
Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ελλάδα υπολόγιζαν αρχικά πληθωρισμό 8,8% στο τέλος του χρόνου αλλά αναπροσάρμοσαν την εκτίμηση στο 10%, αναπροσαρμόζοντας πάντως ανοδικά και την εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος από το αρχικό 5,3% στο 6% ενώ είδαμε σήμερα ότι η ΤτΕ έκανε εκτίμηση για ανάπτυξη 6,2%.
Πρώτο σημάδι στις ΗΠΑ από δομικό πληθωρισμό
Στις ΗΠΑ ο δείκτης αυξήθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αλλά είναι η μικρότερη αύξηση από τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 7,9%. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,2%.
Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,3%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,5%.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,3% από 6,6% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στο 6,5%.
Το θετικό σενάριο
Αν δεν έρθουν νέες αρνητικές εξελίξεις είναι πιθανό, να εμφανίζονται στις οικονομίες τα πρώτα σημάδια από την άνοδο των επιτοκίων. Η μεγάλη εκτίναξη των τιμών καταγράφηκε και λόγω πολύ χαμηλής βάσης των τιμών μετά την ύφεση της πανδημίας, ενώ η σύγκριση των τιμών του δείκτη το 2023, θα γίνεται με τις τιμές του 2022 που είναι ήδη ψηλές.
Είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2023, αλλά οι αναλυτές δεν γνωρίζουν πότε και πόσο. Βεβαίως οι καταναλωτές δεν θα δουν τις τιμές να υποχωρούν, αφού η «ακρίβεια» πέρασε σε αυτές, αλλά δεν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν άλλο- όχι τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό.
ΝΑΚ