Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση του Boris Johnson ότι απαιτείται πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να αποφευχθεί σοβαρή αναταραχή στην τροφοδοσία τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία τους επόμενους μήνες.

Από την αρχή του χρόνου, η Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

  • Η υπό βρετανική διοίκηση περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας ωστόσο ανήκει και στα δύο στρατόπεδα –ανήκει στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασίλειου αλλά είναι επίσης ευθυγραμμισμένη με την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα.

Η συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η  Βρετανία και η ΕΕ, προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ που πωλούν προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν μια τρίμηνη περίοδο χάριτος για να προσαρμόσουν τα εφοδιαστικά τους συστήματα στην νέα εμπορική πραγματικότητα μετά το Brexit.

Ήδη όμως, κάποια σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ελλείψεις νωπών προϊόντων που συνήθως έρχονται από τη Βρετανία, καθώς με την έλευση της νέας χρονιάς πασχίζουν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως

  • Tesco,
  • Sainsbury’s,
  • Asda
  •  Marks & Spencer,

απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Michael Gove προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Στην επιστολή τους, την οποία είδε το Reuters, σημειώνουν ότι η ισχύουσα περίοδος χάριτος για απλοποιημένους ελέγχους στην αποστολή τροφίμων προς τη Βόρεια Ιρλανδία λήγει στις 31 Μαρτίου και πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με την ΕΕ πριν από την ημερομηνία αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here