Ξεκινούν περισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια,  προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Πρόκειται για ώριμες επενδυτικές προτάσεις που έχουν πάρει ήδη τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις τράπεζες και τώρα πρέπει να εγκριθούν από τους αξιολογητές.

Τους αξιολογητές μπορούν να τους ορίσουν οι ίδιες τράπεζες μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πρόσβαση των μεγάλων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο εύκολη , σε αντίθετη με τις μικρές επιχειρήσεις.

Η πρόσβαση των μεγάλων επιχειρήσεων στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποκτά πρόσθετη σημασία στον βαθμό που η γεωπολιτική κρίση έχει συμπαρασύρει σε άνοδο τις αποδόσεις όχι μόνο των κρατικών αλλά και των εταιρικών ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,375%, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο 5,16%, ενώ στο 5,40% διαμορφώθηκε η απόδοση του ομολόγου ύψους 775 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει πριν από ένα χρόνο με επιτόκιο 3,9%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ