Σε τελικό στάδιο βρίσκεται, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η υιοθέτηση κανονισμού από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους όρους και της προϋποθέσεις παραγωγής, διανομής και εποπτείας ενός Πανευρωπαϊκού Προσωπικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP).

Συγκεκριμένα, τα PEPPs θα απευθύνονται σε όσους θέλουν να ενισχύσουν τη σύνταξή τους ή να λάβουν ένα ικανοποιητικό «εφ’ άπαξ», θα έχουν κοινούς όρους σε πανευρωπαϊκή βάση, με τον Έλληνα πολίτη να μπορεί:

• Να αποκτά το συγκεκριμένο συνταξιοδοτικό προϊόν όχι μόνο από ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά από τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Να μεταφέρει εύκολα το συνταξιοδοτικό του αυτό προϊόν, από τη μια ασφαλιστική εταιρεία σε μια άλλη, ή από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Ουσιαστικά, τα PEPPs είναι αποταμιευτικά προγράμματα περιοδικών καταβολών με περιορισμένες δυνατότητες ρευστοποίησης με σκοπό ο πελάτης να αποκτήσει είτε εφ’ άπαξ, είτε πρόσθετη σύνταξη.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «στην πιο απλή μορφή -το βασικό PEPP- θα περιλαμβάνει προστασία κεφαλαίου κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης. Όμως, για περισσότερο απαιτητικούς αποταμιευτές, θα μπορούν να προσφέρονται μέχρι και πέντε εναλλακτικές επενδυτικές στρατηγικές, οι οποίες θα σχεδιάζονται προκειμένου να ταιριάζουν σε διαφορετικά επενδυτικά και συνταξιοδοτικά προφίλ».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα PEEPs λανσάρονται σε μια εποχή όπου όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τα ποσά που αποταμιεύουν για την συνταξιοδότησή τους, λόγω της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού και των ολοένα και μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ακόμη και των ισχυρότερων κρατών.

Επιπλέον, τα PEPPs αναμένεται να εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς θα πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα, όπου ο ανταγωνισμός θα εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες και την αξιοπιστία.

Στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να υπάρχει σαφής άποψη για το πώς τα PEPPs θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κλάδο.

Για παράδειγμα, στο ερώτημα για το αν ο διεθνοποιημένος ανταγωνισμός με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εργασιών, αντιπαρατίθεται το γεγονός ότι τέτοιου είδους προϊόντα θα επηρεάσουν θετικά το μέγεθος της αγοράς, εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει όλους τους συμμετέχοντες.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο ότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βασίζεται για τη μελλοντική του σύνταξη μόνο στην κοινωνική ασφάλιση. Έτσι, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (Β’ πυλώνας) θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, όπως φυσικά και τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Τα PEPPs θα συμβάλλουν στο φούντωμα αυτής της αγοράς, η οποία σήμερα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει περιορίσει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και δεύτερον εξ’ αιτίας μιας ολοένα και συρρικνούμενης εντύπωσης ότι το κράτος μπορεί να φροντίζει για όλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τον προϊοντικό ανταγωνισμό «για το ευρώ του Ευρωπαίου», στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως πρέπει πρώτα να δούμε το τελικό κείμενο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα PEPPs -το οποίο θα αναφέρεται εκτενώς στη δομή αυτών των προϊόντων- προκειμένου να υπάρξει σύγκριση. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι ήδη πολλές ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν «πλουσιοπάροχα» συνταξιοδοτικά συμβόλαια στους πελάτες τους και πως σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός ανοίγει την αγορά και λειτουργεί υπέρ των πελατών.

Το θετικό επίσης για τις ελληνικές εταιρείες είναι ότι σταδιακά η εγχώρια οικονομία επανέρχεται σε κατάσταση ομαλότητας. Οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη απομακρύνονται, η άρση των capital controls θεωρείται θέμα χρόνου, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται και οι κεφαλαιακοί δείκτες των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται σε σαφώς ικανοποιητικό επίπεδο (βλέπε πρόσφατα στοιχεία από την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος). Η πορεία αυτή αμβλύνει ένα πιθανό ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ζήτημα της αξιοπιστίας σε σχέση με τις εταιρείες του εξωτερικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here