Προσοχή συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε όσους λάβουν μέιλ που προέρχεται δήθεν από την εταιρεία ταχυμεταφορών DHL. Το μέιλ ενημερώνει τους παραλήπτες του ότι για να παραλάβουν ένα δέμα που τους έχει σταλεί θα πρέπει να πληρώσουν 2,99 ευρώ.

Οι επιτήδειοι παραθέτοντας έναν «αριθμό κυκλοφορίας» και σε γλώσσα που παραπέμπει σε αυτόματο μεταφραστή κειμένου, ζητούν χρήματα για να στείλουν ένα «φορτίο», διαδικασία που για να γίνει, πρέπει ο χρήστης να πατήσει πάνω σε έναν ενεργό σύνδεσμο μέσα στο κείμενο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως λένε οι ειδικοί, είτε απλά θα χάσεις τα χρήματα σου, είτε πατώντας τον σύνδεσμο που έχει το μήνυμα θα μπεις σε μια νέα σελίδα η οποία μπορεί να έχει κακόβουλο λογισμικό ή μπορεί να φαίνεται ότι είναι κανονική σελίδα πληρωμής. Αυτό που κάνει είναι να συλλέγει τα στοιχεία τραπεζικών καρτών και οι τραπεζικοί λογαριασμοί αδειάζουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Τι αναφέρει η DHL

Μετά τη διακίνηση των παραπάνω μέιλ σε αδιευκρίνιστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, η DHL εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί το κοινό να προσέχει.

Επισημαίνει πως έγιναν απόπειρες εξαπάτησης με τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος, του λογοτύπου και των εμπορικών σημάτων της DHL. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρει η εταιρεία, πρόκειται για επικοινωνία που αφορά  σε πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του διαδικτύου όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.

«Λάβετε υπόψη ότι η DHL δεν ζητά πληρωμή με αυτόν τον τρόπο. Η DHL εισπράττει χρήματα μόνο για επίσημα έξοδα αποστολής που σχετίζονται με την DHL» τονίζει η εταιρεία. Προσθέτει πως η συγκεκριμένη ειδοποίηση ασφαλείας δεν επηρεάζει την υποχρέωση του παραλήπτη να καταβάλλει έξοδα αποστολής, τελωνείου, ΦΠΑ ή παρόμοιες χρεώσεις, όταν καταβάλλονται κατά την παράδοση.

«Η DHL δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα, χρεώσεις ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μη προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα δόλιας δραστηριότητας» καταλήγει στην ανακοίνωση της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here