Γράφει η «ξενοδόχος»

Στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσφεύγουν τοπικοί φορείς της Κέρκυρας σε μία ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν την πολυσυζητημένη επένδυση των 120 εκατ. ευρώ από την NCH Capital στην Κέρκυρα.

  • Το έργο είναι κυριολεκτικά λίγο πριν την εκκίνηση, αναμένοντας την τελευταία έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας, ωστόσο οι σύλλογοι «Ερημίτης Πλους» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας» αποφάσισαν να προσφύγουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το δικηγόρο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων κ. Πέτρο Μηλιαράκη.

Το αίτημα απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εκδοθεί απόφαση που θα αφορά ανάκληση και ακύρωση:

  1. του από 12-11-2013 Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία “Κασσιόπη Κέρκυρας” στην Περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης Κέρκυρας» (ΦΕΚ 406/ΑΑΠ/15.11.2013) και
  2. της υπ’ αριθμ. ΓΓΔΠ 0006631 ΕΞ2016/22-04-2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού-Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού-τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρας” χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής» (ΦΕΚ 74/ΑΑΠ/22.4.2016).

Επίσης στο αίτημα περιλαμβάνεται με αποδέκτες: α) την Ελληνική Δημοκρατία και β) την κοινοπραξία των εταιρειών: «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.», να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης της έκτασης 438.228,89 τ.μ στην Περιοχή Κασσιόπη Κέρκυρας και την προστασία της ως φυσικός σχηματισμός.

Όπως επισημαίνεται

  • «προσφεύγουμε στην Επιτροπή με έννομο συμφέρον και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη, καθόσον ήδη η νέα Επιτροπή διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπ’ όψιν δε ότι η περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις ακραίες περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος.
  • Αξιοποιούμε  τις πρόσφατες πολιτικές της νέας Επιτροπής, καθόσον η νέα Πρόεδρος  κα. Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για την (πράγματι) προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενη «στο κόστος απραξίας» αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου το Κοινοβούλιο σε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας 15/1/2020, παρουσία της κ. Ursula von der Leyen, και του κ. Frans Timmermans, επικεφαλής του European Green Deal, χαιρέτισε το κρίσιμο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να πετύχει την πράσινη συμφωνία.
  • Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση της Επιτροπής σχετικά με το αίτημά μας γιατί θα κριθεί κατά πόσον εννοούνται οι νέες πολιτικές, χωρίς νομικισμούς και υπεκφυγές. Και τούτο γιατί υφίστανται τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την φερόμενη ως επένδυση στην περιοχή μας, επένδυση, που όπως η συγκεκριμένη αναφορά και καταγγελία καταγράφει με τον πιο ακριβή και βάσιμο τρόπο, συνεπάγεται την καταστροφή του περιβάλλοντος.
  • Ασφαλώς είμαστε αποφασισμένοι, αν το αίτημά μας δεν δικαιωθεί, να προσφύγουμε στην δικαιοδοτική κρίση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο», υποστηρίζουν οι Σύλλογοι”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here