Η οικονομία της Ιταλίας που είχε καταβαραθρωθεί εντελώς πέρυσι, σημείωσε άνοδο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο και 17,3% σε ετήσια βάση, με ώθηση την ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου επιβεβαιώθηκε στο 17,3% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ISTAT στις 30 Ιουλίου. Αλλά βεβαίως η βάση από την οποία αυξήθηκε τόσο εντυπωσιακά, ήταν πολύ χαμηλή, μετά το δράμα που έζησαν πέρυσι οι Ιταλοί.

Η ISTAT επιβεβαίωσε επίσης τα στοιχεία του α’ τριμήνου για αύξηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση και πτώση 0,7% σε ετήσια βάση.

Η ανάλυση των στοιχείων του β’ τριμήνου έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, οι επενδύσεις 2,4% και οι εξαγωγές 3,2%, ανέφερε η ISTAT. Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν -0,9%.

“Ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 3,9% και ο αριθμός των θέσεων εργασίας κατά 1,9%, ενώ τα κατά κεφαλήν εισοδήματα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα”, ανέφερε η ISTAT.

Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει επίσημα ότι η οικονομία θα ανακάμψει 4,5% φέτος μετά τη συρρίκνωση ρεκόρ 8,9% το 2020.

Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ανάπτυξη κατά περίπου 5% για φέτος φαίνεται τώρα πιθανή υπό τον όρο ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση του κορωνοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here