Γράφει η «ξενοδόχος»

Χάρης Θεοχάρης, ο νέος υπουργός Τουρισμού

Αντιμέτωπο με τη νέα πρόκληση που δεν είναι άλλη από ένα «νέο εθνικό συμβόλαιο» για τον τουρισμό, στην περίοδο της ωριμότητάς του θα είναι το νέο δίδυμο του υπουργείου Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης από τη θέση του υπουργού και ο Μάνος Κόνσολας στη θέση του υφυπουργού.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού θα κληθεί να σχεδιάσει μία ολιστική προσέγγιση  για τον τουρισμό, ο οποίος έφθασε να συμβάλλει πέρυσι άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ κι έχει ολοκληρώσει, την τελευταία εξαετία, έναν μεγάλο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης.

Μάνος Κόνσολας, ο νέος υφυπουργός Τουρισμού

Eνδεικτικό της σημασίας του κλάδου για την ελληνική οικονομία, αποτελεί το γεγονός ότι η άμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 13,3% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ.

Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, μόνο μέσω της εργασίας στα καταλύματα και στην εστίαση (411.000 εργαζόμενοι), συνέβαλλε στο 16,7% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 36,7% και 44,2% , ενώ αποτέλεσε βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών. Επίσης, ο τομέας του τουρισμού είχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα ύψους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Με τον κλάδο να έχει περάσει πλέον στη φάση της ωριμότητας, ο Χάρης Θεοχάρης θα κληθεί να ανταποκριθεί στα νέα ζητούμενα για τον κλάδο -φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, φορολογικό πλαίσιο και διαχείριση προορισμών– που προϋποθέτουν και τη συνεργασία με άλλα υπουργεία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial college of Science Technology and Medicine του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρείες καινοτομίας (start-up).

Από το Νοέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων όπου εισήγαγε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών μειώνοντας παράλληλα τη γραφειοκρατία. Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Στις προτεραιότητές του ήταν η εδραίωση της διαφάνειας και του ελέγχου τόσο από τη Δημόσια Διοίκηση όσο και από τον πολίτη μέσω της δημιουργίας της ιστοσελίδας www.publicrevenue.gr. H θητεία του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Ακριβώς αυτή του η εμπειρία, όπως θεωρούν οι τουριστικοί φορείς, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και όσον αφορά την αγορά των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες, για την οποία ο κλάδος εκτιμά ότι χρήζει συγκεκριμένων κανόνων και ρυθμίσεων, πέραν των φορολογικών.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη Βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το Ποτάμι και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση. Τον Απρίλιο του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων. Τον Δεκέμβριο του 2018 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας, λαμβάνοντας 29.741 ψήφους.

  • Ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και είναι παντρεμένος με την Άννα-Μαρία Πάχου και έχει ένα γιο, το Νικία.
  • Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαθέτει πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα Ινστιτούτα και κρατικά ιδρύματα καθώς και σε διοικητικά συμβούλια δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου και στις εκλογές που ακολούθησαν, στις 17 Ιουνίου, επανεξελέγη. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Στις 18 Μαρτίου 2015 ανέλαβε, για πρώτη φορά, τη θέση και τα καθήκοντα του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ανακατέλαβε τη θέση και τα καθήκοντα του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here