Γράφει η «ξενοδόχος»

Ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου ανεβάζει τις επιδόσεις των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσον αφορά τις τουριστικές εισπράξεις για τους «νεκρούς» μήνες του χειμώνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε χθες τα οριστικά στοιχεία με τις αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και σύμφωνα με αυτά, τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2019 (πλην κρουαζιέρας) έφθασαν τα 735 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

  • Η μερίδα του λέοντος ανήκει στην ελληνική πρωτεύουσα και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία συγκεντρώνει πάνω από το ήμισυ των εσόδων ή αλλιώς 393 εκατ. ευρώ. Η συμπρωτεύουσα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επίσης είχε θετικές επιδόσεις αφού οι εισπράξεις εκεί ανήλθαν αισίως στα 127 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, οι  Περιφέρειες που είχαν τα υψηλότερα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι  επίσης το Νότιο Αιγαίο, με 41 εκατ. ευρώ (σ.σ. που απορροφά ωστόσο πολύ μεγάλες εισπράξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (33 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 141 εκατ. ευρώ.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 11,772 εκατομμύρια για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 81% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (5.642 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.167 χιλ.), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (630 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (603 χιλ.) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (488 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 2.242 χιλ. διανυκτερεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here