Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επέτρεψε στην Πορτογαλία να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αίροντας την υποχρέωση της χώρας να αποπληρώσει ένα ανάλογο ποσό του δανείου της από το EFSF.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο, οι δανειακές συμφωνίες του EFSF με την Πορτογαλία προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου της στο ΔΝΤ, θα γίνεται άμεσα ληξιπρόθεσμο και πληρωτέο ένα ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας που είχε δοθεί στη χώρα από το EFSF. Ωστόσο, το EFSF μπορεί να αποφασίσει την άρση της υποχρέωσης αυτής, επιτρέποντας έτσι οι πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

«Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα αποφέρει οικονομικό όφελος στην Πορτογαλία, καθώς θα αντικαταστήσει το χρέος της στο Ταμείο με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές με χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η εξοικονόμηση αυτή, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική επίδοση, θεωρούνται θετικό μήνυμα στις αγορές και αποτελούν ευκαιρία για την περαιτέρω επιμήκυνση και εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η Πορτογαλία δεσμεύτηκε, επίσης, στην πρόωρη αποπληρωμή 2 δισ. ευρώ στο EFSF στην περίοδο από το 2020 έως το 2023, μετά την πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Η δέσμευση αυτή, ωστόσο, εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και την επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους που θα αξιολογηθεί τότε.

Η Πορτογαλία δανείσθηκε 78 δισ. ευρώ από τους επίσημους πιστωτές σε μία τριετία. Το EFSF, η ΕΕ και το ΔΝΤ παρείχαν από ένα τρίτο του συνολικού ποσού. Ενώ οι ωριμάνσεις του δανείου του ΔΝΤ είναι συγκεντρωμένες από το 2021 έως το 2023, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων του EFSF και της ΕΕ εκτείνεται έως το 2042.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here