Γνωρίζατε πως το TikTok, ένα κοινωνικό δίκτυο δημοφιλές κυρίως στη νεότερη γενιά, αρχικά προοριζόταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Ναι, είναι αλήθεια, ωστόσο οι ιδρυτές του συνειδητοποίησαν πως η συγκεκριμένη ιδέα δεν ήταν αρκετά κερδοφόρα. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη της εφαρμογής οδήγησε στη σημερινή της μορφή, οι ενεργοί χρήστες της οποίας άγγιξαν το 1 δισεκατομμύριο μηνιαίως το τελευταίο έτος. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη παγκοσμίως. Η CapitalPanda εξέτασε τις φήμες που υπάρχουν στην αγορά σύμφωνα με τις οποίες ο πάροχος του TikTok ενδέχεται να αναλαμβάνει την Αρχική δημόσια προσφορά του.
Τα ξεκινήματα του TikTok
Το TikTok αποτελεί μια εφαρμογή κατάλληλη τόσο για iOS όσο και για Android συσκευές, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και τη δημοσίευση σύντομων βίντεο. Αρχικά, κυκλοφόρησε με το όνομα Douyin τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Κίνα. Το 2017, άρχισε να εξαπλώνεται διεθνώς, καθώς κυκλοφόρησε από την κινεζική εταιρεία ByteDance για αγορές εκτός Κίνας. Στη συνέχεια «διασπάστηκε» στο TikTok και το Douyin, εφαρμογές που χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό, ωστόσο υποστηρίζουν διαφορετικά πρωτόκολλα δικτύου για τη συμμόρφωση με τους κινεζικούς περιορισμούς λογοκρισίας. Το TikTok είναι διαθέσιμο παγκοσμίως στο App Store ή στο Google Play. Τον Νοέμβριο του 2017, η ByteDance εξαγόρασε την εταιρεία Musical.ly με έδρα τη Σαγκάη. Μετά τη συμφωνία, το TikTok εξελίχθηκε σταδιακά σε μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, ιδίως μεταξύ των Αμερικανών εφήβων.
Πηγή: https://backlinko.com/tiktok-users#monthly-active-tiktok-users
Η εταιρεία ByteDance
Η ByteDance είναι μια κινεζική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη πλατφορμών δημιουργικού περιεχομένου. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 στο Πεκίνο από τον Zhang Yiming. Το 2020, τα συνολικά της έσοδα άγγιξαν αριθμούς ρεκόρ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περισσότερο από 100% φτάνοντας τα 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021 δεν ήταν εξίσου προσοδοφόρο, με την αύξηση των συνολικών εσόδων να επιβραδύνεται στο 70% από έτος σε έτος, ή περίπου στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αρχική δημόσια προσφορά
Το τελευταίο διάστημα η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά παρέχει στήριξη στις επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, η ByteDance οφείλει μεταξύ άλλων να προσπεράσει τα εμπόδια και τις ανησυχίες που εμφανίζονται με τη μορφή κινεζικών κανονισμών. Οι Κινέζοι ανταγωνιστές όπως η Tencent ή η Alibaba βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα παρόμοιου τύπου. Οι εν λόγω προσπάθειες από το Πεκίνο ενδέχεται να ευθύνονται για την επιβράδυνση στην ανάπτυξή τους, την οποία έχουν ανακοινώσει οι κολοσσοί ως αποτέλεσμα μαζικής καταστολής από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Οι κανόνες που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας και αλληλεπίδρασης με τους χρήστες τους ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν ανησυχία για την επερχόμενη Αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της ByteDance. Η προγραμματισμένη εισαγωγή έχει επίσης αναβληθεί πολλαπλώς λόγω ρυθμιστικών πιέσεων. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις για την ByteDance, η εταιρεία πρόκειται να επιχειρήσει μια εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ ή τη Νέα Υόρκη στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το χρονοδιάγραμμα της Αρχικής δημόσιας προσφοράς της ByteDance και η αξιοποίηση της κατάλληλης περιόδου χρήζουν εξαιρετικής σημασίας. Οι επενδυτές ενδέχεται να είναι αβέβαιοι και επιφυλακτικοί μετά το φιάσκο με την κινεζική εταιρεία Didi και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η ByteDance δεν αφορά μόνο το αμφιλεγόμενο TikTok αλλά και άλλα προϊόντα στα οποία η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά οικονομικά κεφάλαια*. Ωστόσο, η Αρχική δημόσια προσφορά της είναι μια από τις πιο αναμενόμενες για το 2022.
Ανάλυση από την CapitalPanda
* Πηγή: https://www.ft.com/content/8de842c5-25fc-4c8c-a4e1-fd27f39c187e