Προοπτική νέας αναβάθμισης από τον οίκο S&P εντός του 2022 προοιωνίζει για τη ΔΕΗ η έκθεση του οίκου που αναβάθμισε την Επιχείρηση από το καλοκαίρι στο Β+ με θετική εικόνα την οποία και διατηρεί στη νέα έκθεση

Ο οίκος επανήλθε αλλά έχει μεσολαβήσει η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έχουν αλλάξει δραστικά την εικόνα της ΔΕΗ και της δυνατότητας που έχει πλέον να προχωρήσει σε μεγάλα project πράσινης ενέργειας και να κάνει εξαγορές, όπως και να μειώσει περαιτέρω το χρέος της.

Ο ίδιος ο οίκος λοιπόν που διατηρεί το θετικό outlook ενόψει νέας αναβάθμισης τον επόμενο χρόνο θέτει και τις προϋποθέσεις γι αυτή, αναφέροντας ότι ο στόχος της  Επιχείρησης είναι να επιτύχει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της, διατηρώντας το δείκτη χρέους προς λειτουργικά κέρδη EBITDA κάτω από το 5.

*Σύμφωνα με το report της S&P η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου οδήγησε στη μείωση του μεριδίου του κράτους στο 34,1 από 51% προηγουμένως.

*Αναγνωρίζει την αυξανόμενη ανεξαρτησία της ΔΕΗ από το ελληνικό κράτος, παρότι το τελευταίο διατηρεί μερίδιο καταστατικής μειοψηφίας και συνεχίζει να εγγυάται το χρέος ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τα έργα του δικτύου διανομής.

*Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 1,3 εκ. ευρώ, συναλλαγή αυξάνει την πολυπλοκότητα  του ομίλου και θα οδηγήσει σε μείωση των χρηματοροών.

*Συνεχίζεται η πρόοδος στη μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου, που οδηγεί σε βελτίωση διαβάθμισης του ρίσκου σε “fair” από “weak”.

*Η S&P υπογραμμίζει ότι μέσω των δύο συναλλαγών η εταιρεία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση για το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2023 από 376 εκ. το 2020.

*Αναμένει τη σημαντική μείωση του προσαρμοσμένου χρέους που θα οδηγήσει την προσαρμοσμένη μόχλευση κάτω από το 3x από το 2021 έως το 2023 από 5,9x το 2020.

*Η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρήσει σταθερούς τους δείκτες χρέους της, όπως για παράδειγμα το δείκτη λειτουργικών χρηματοροών προς το χρέος πάνω από 19% και το δείκτη χρέους EBITDA κάτω από το 5.

*Θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχημένα το πλάνο μετασχηματισμού της Επιχείρησης, χωρίς λειτουργικά ζητήματα και να βελτιώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

*Η S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναβάθμιση της ΔΕΗ εφόσον προχωρήσει σε αντίστοιχη αναβάθμιση σε ΒΒ+ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here