Η παγκόσμια ελίτ καταφθάνει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας για να θέσει επί τάπητος τα δυσεπίλυτα παγκόσμια προβλήματα. Απών ο Τραμπ, παρούσα η καγκελάριος Μέρκελ. Αλλά σημαντικές αποφάσεις, όπως πάντα, δεν αναμένονται.

Ο κόσμος έχει γίνει πιο περίπλοκος. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα. «Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. «Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει» επισημαίνει.

Χώρος διαλόγου και προβληματισμού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι δεδηλωμένος αντίπαλος των πολυμερών συμφωνιών, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας εμφανίζεται άκρατος εθνικιστής, στην Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από το Brexit, στην Ιταλία κυβερνούν λαϊκιστές, στη Γαλλία διαδηλώνουν τα «κίτρινα γιλέκα», η Εγγύς Ανατολή παραμένει πυριτιδαποθήκη και η Κίνα καταγγέλλεται πως κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ταϊβάν.

Το Νταβός δεν είναι κάτι άλλο παρά ο χώρος συνεννόησης, πιστεύει ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής του Φόρουμ.

«Ο διάλογος δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικός από όσο σήμερα για την αμοιβαία κατανόηση» σημειώνει. Ποιοι θα βρίσκονται, λοιπόν, στο εφετινό ραντεβού του Νταβός;

«Θα έχουμε 37 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Ευρώπη και την Ασία» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε. «Θα έχουμε εννέα αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από την Εγγύς Ανατολή. Εφέτος θα έρθουν και έξι πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική. Ισχυρή η συμμετοχή και από την Κίνα, θα έρθει ο Κινέζος αντιπρόεδρος. Επίσης, αναμένουμε υψηλούς αξιωματούχους από την αμερικανική κυβέρνηση» προσθέτει.

Ηχηρές απουσίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που έχει κάνει τον κόσμο άνω-κάτω, δεν θα συμμετάσχει, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα είναι απούσα, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επίσημα διότι το πρόγραμμά του είναι υπερφορτωμένο, ανεπίσημα διότι συμμετοχή σε μια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ θα του προκαλούσε προβλήματα, τώρα που άνοιξε διάλογο με τους πολίτες.

Θα παραστούν όμως η καγκελάριος Μέρκελ και η νέα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος στο Νταβός θα εκφωνήσει διεθνή παρθενική ομιλία.

Αποφάσεις ή συμφωνίες, όπως πάντα, δεν αναμένεται να ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση.

Θα αναζητηθεί, επίσης, η νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της «4ης βιομηχανικής επανάστασης».

«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο» θεωρεί ο ιδρυτής του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο 81 ετών Κλάους Σβαμπ.

«Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, επειδή το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here