Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν πιο ομαλά δάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ βρίσκονται το 2023 οι servicers.
Πρώτο στη λίστα με τις προκλήσεις για εφέτος είναι αδιαμφισβήτητα το ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Η σχετική ακρόαση έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως το ζήτημα θα τελεσιδικήσει άμεσα. «Εκτίμησή μας είναι πως η Ολομέλεια θα αποφανθεί σχετικά γρήγορα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε περίπτωση αρνητικής έκβασης για τον κλάδο το μεν, Δημόσιο ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με μηνύσεις από πλευράς των funds που αγόρασαν τα επίμαχα δάνεια και βλέπουν εκ των υστέρων να αλλάζουν οι όροι της συναλλαγής και οι δε, δανειολήπτες θα πρέπει πλέον να συνομιλούν με ξένες εταιρείες αντί των servicers, δυσκολεύοντας την όποια προσπάθεια συνεννόησης. Υπενθυμίζεται πως μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει «τσουνάμι» ανακοπών από πλευράς των δανειοληπτών, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί άλλες 12 αποφάσεις, οι οποίες κρίνουν πως οι εταιρείες διαχείρισης έχουν το δικαίωμα να διεξαγάγουν πλειστηριασμούς. Η επίμαχη αμφισημία δε, όπως παρατηρούν οι παραπάνω πηγές, θέτει σε κίνδυνο, τόσο την κουλτούρα πληρωμών, όσο και τα business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος – ενόσω, μάλιστα, εκκρεμεί και η σχετική απόφαση της Eurostat.
Ειδικά για τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν καταρτιστεί πριν την πανδημία και άρα, εμφανίζουν μεγαλύτερες… αρρυθμίες, οι servicers τελούν σε κατάσταση αναμονής για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το αίτημά τους για εξάμηνη παράταση – πέραν της διετίας – προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους. Η doValue, για παράδειγμα, που ανέλαβε να «τρέξει» το πρώτο τέτοιο χαρτοφυλάκιο στην αγορά (σ.σ. το Cairo της Eurobank, ύψους επτά δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 2,4 δισ. ευρώ), έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου τα αποτελέσματα να εξεταστούν τον προσεχή Ιούνιο αντί για τις αρχές του τρέχοντος χρόνου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Cepal.
Εν αναμονή της απόφασης από το οικονομικό επιτελείο, πάντως, οι servicers συνεχίζουν τις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά. Ενδεικτικά, το α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση των projects Suez και Heliopolis – τμήματα της τιτλοποίησης Cairo – από τη doValue (σ.σ. το πρώτο περιλαμβάνει δάνεια του Νόμου Κατσέλη, συνολικής απαίτησης 280 εκατ. ευρώ, από 1.900 δανειολήπτες και το δεύτερο δάνεια – μικρών επιχειρήσεων, αλλά και στεγαστικά – 7.000 δανειοληπτών, συνολικής απαίτησης 800 εκατ. ευρώ).
Περισσότερα στο nplconfidential.com